Aktualno

Zaustavimo radove na Gornjim Horizontima!

Zaustavimo radove na Gornjim Horizontima!

Na radnom sastanku na temu gradnje „Gornjih Horizonata“ sudjelovali su župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Davor Vidiš i voditelj Odsjeka za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Državnog zavoda za zaštitu prirode Neven Trenc.

Na sastanku su osim njih bili i čelnici neretvanskih jedinica lokalne samouprave, predstavnici građanskih udruga, županijski pročelnici za turizam, more i poduzetništvo, prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša te ruralni razvoj i poljoprivredu.

Pozivu se nisu odazvali Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatske vode, te je to ponašanje ocijenjeno neprihvatljivim, jer je upravo nedostatak informacija uzrok nezadovoljstva i strahova građana, udruga ali i općina i gradova u Neretvi te Županije same.
Nastale su negativne posljedice povodom već realiziranih projekata u hercegovačkoj regiji, jer su neki izvori, na primjer u općini Zažablje, smanjeni na 25 posto od prijašnje izdašnosti, te upravo radi toga, na sastanku su iznešeni neki zahtjevi vezani o projektu „Gornji Horizonti“. Na sastanku je iskazana ustrajnost da se nađu najbolja rješenja za cjelokupno šire dubrovačko područje koje ovisi o dotoku vode iz zaleđa.

Zahtjeve donešene na sastanku  prenosimo u cijelosti:

"- Zahtjeva se da se projekte u Hercegovini sagledava kao cjelinu, integralno, te da se studija utjecaja na okoliš mora napraviti za cjelokupni zahvat.
 -Zahtjeva se zaustavljanje svih radova dok se ne dovrše sve studije i ne dokaže da su zahvati bez negativnog utjecaja za područje Županije, te se o tome obavijeste svi zainteresirani.
-Zahtijeva se da se za HE Dubrovnik 2 također izrade potrebne studije i da se pritom utvrdi i eventualni utjecaj HE na dotok vode u dolinu Neretve.
-Traži se uključivanje jednog predstavnika Županije odnosno doline Neretve u Povjerenstva za  ocjenu Studija utjecaja na okoliš za sve zahvate u projektu Gornji horizonti."

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist