Hrvatska

Zatvara se balkanska ruta, od ponoći stroža kontrola granica

Granica RH

Zatvara se balkanska izbjeglička ruta, Hrvatska će od ponoći primijeniti strožu kontrolu na svojim granicama.

Potvrdio je to ministar unutranji poslova Vlaho Orepić za RTL Direkt, Izjavio je kako je Europa odlučila da se ulazi u novu fazu rješavanja migrantske krize.

– Imamo redoviti režim rada na granici, moći će se ući u EU putem dokumenata i to je to. Mi smo u pristupanju Schengenu, ali praktično nema razlike u postupanju, nema razlike između nas i Srbije. Samo oni s vizom prolaze – rekao je ministar Orepić, dodavši kako je težišta problema na makedonsko-grčkoj granici.

– Hrvatska je napravila ranije ključne poteze koji su omogućili jednu tampon zonu. Sada možemo reagirati konkretnije i jasnije, mi nećemo na granicama sada posezati za vanrednim mjerama, ali smo spremi reagirati – izjavio je za RTL Vlaho Orepić.

Inače, Slovenija od ponoći počinje primjenjivati novi režim ulaska u Shengensku zonu te neće primati migrante bez valjanih viza i putovnica. Nakon Slovenije i Srbija je istaknula kako će Srbija sve mjere o migrantima usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama.
Time se zapravo zatvara balkanska ruta, ocijenili su u srbijanskom MUP-u.

Sad je pitanje hoće li ovakav potez otvoriti novu, jadransku rutu, kojom bi izbjeglice počele stizati morem, a o čemu se već ranije nagađalo.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist