Hrvatska

ZAŠTO KASNIMO S PLAĆANJEM? Hrvati najnepouzdaniji klijenti u Europi

ZAŠTO KASNIMO S PLAĆANJEM? Hrvati najnepouzdaniji klijenti u Europi

Hrvati su najnepouzdaniji klijenti u Europi jer imaju samo 68 posto pravodobno plaćenih računa. Europski prosjek je 75 posto.

Pokazuju to rezultati istraživanja tvrtke EOS za ovu godinu, provedenog na 200 europskih kompanija.

Također, utvrđeno je da poduzetnici u Hrvatskoj moraju čekati gotovo četiri mjeseca kako bi naplatili potraživanja, a najčešća posljedica loših navika plaćanja jest smanjena dobit.

– Sektori koji najviše trpe zbog neuredne naplate su trgovina, industrija i usluge. Trendovi u navikama plaćanja ove su godine lošiji nego prethodne dvije godine, kad su također provedena istraživanja – izjavila je direktorica EOS-a za Hrvatsku Barbara Cerinski.

Dodala je kako većina ispitanih kompanija naplatu provodi interno i nemaju organizirane procese naplate, a da su tvrtke koje ‘outsourcaju’ naplatu uglavnom vrlo zadovoljne uslugom koju dobiju.

– Situacija u regiji je i teža nego kod nas, ali trebali bismo se uspoređivati s boljima, ne s lošijima – poručila je Cerovski i istaknula kako velik dio tvrtki koji koristi usluge profesionalne naplate dugovanja i dalje ide preko odvjetnika.

– Još uvijek se preferiraju ovršni postupci umjesto angažiranja agencija za naplatu potraživanja što stvara dodatne troškove vjerovnicima – tvrdi Cerinski i pojašnjava kako kako su najčešći razlozi zakasnjelih uplata smanjena dobit, povećanje kamata i problemi s nelikvidnošću.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist