Aktualno

Zašto je Jambo naglo promijenio mišljenje?

Zašto je Jambo naglo promijenio mišljenje?

Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve na čelu reagirala je na izjave metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba izrečene u subotnjem Dnevniku 3 HRT-a. Jambo je, naim,e izjavio kako projekt Gornji horizonti neće imati nikakva utjecaja na dolinu Neretve.

– Građanska inicijativa 'Spasimo dolinu Neretve' podsjeća kako je i sam Stipe Gabrić Jambo sve do prije par mjeseci upozoravao na štetnost projekta Gornji horizonti, a sada tvrdi suprotno pozivajući se na struku ne navodeći koji stručnjaci dijele takvo mišljenje.

S druge strane GI Spasimo dolinu Neretve poziva se na međunarodnu konferenciji u organizaciji Sveučilišta u Mostaru održanu u rujnu 2003. na kojoj se sastalo 220 međunarodnih stručnjaka, koji su jednoglasno zaključili da su Gornji horizonti projekt visokog rizika koji bi mogao ostaviti nesagledive štetne posljedice za cijeli sliv rijeke Neretve te za Park prirode Hutovo blato – navodi se u uvodu priopćenja, koje u nastavku donosimo u cijelosti:

– Gradonačelnik grada Metkovića Sipe Gabrić Jambo, naglo je promijenio mišljenje o negativnom utjecaju projekta Gornji horizonti kojeg provodi Republika Srpska uz blagoslov Radimira Čačića, na dolinu Neretve.

U svibnju ove godine mediji su objavljivali njegove osebujne istupe kojima je upozoravao da i bivše i sadašnja vlast u Zagrebu svjesno žrtvuje dolinu Neretve radi malo električne energije koja će se dobiti gradnjom hidroelektrane Dubrovnik 2, završne faze srpskog mega-projekta Gornji horizonti. Tada je tvrdio da je osobno vidio izgrađene tunele te da je nekome i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini taj posao iznimno važan jer su posrijedi veliki novci. Brojni su članci i danas dostupni u kojima Jambo upozorava na prijeteću katastrofu i na činjenicu da Republika Srpska isušuje dolinu Neretve. Pri tome je upućivao i salve kritika i optužbi zbog nečinjenja, svim dosadašnjim hrvatskim Vladama uključujući i najnoviju iz Kukuriku koalicije.

U proteklih mjesec dana gradonačelnik Jambo je u potpunosti promijenio mišljenje. U jučerašnjem HTV-ovom Dnevniku 3 gradonačelnik Metkovića tvrdi da projekt Gornji horizonti nema nikakve veze sa zaslanjenjem Neretve, a u ostalim javnim istupima ističe da će dolina Neretve čak i profitirati ako se završe Gornji horizonti i ako se napravi dobar monitoring s Republikom Srpskom. Tog je mišljenja i Branko Pejaković, direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda u Splita. Po njemu je temeljni uzrok zaslanjenosti činjenica da je zemlja u dolini Neretve oteta moru, pa je ogromna količina soli ostala na području koje se eksploatira. Ostali važni razlozi za Hrvatske vode su  podizanje razine mora i produbljeno korito Neretve.

Nitko iz GI Spasimo dolinu Neretve nije tvrdio da to nisu važni uzročnici, ali i prosječno upućenom građaninu je jasno da ako njima pridodamo manjak slatke vode, što uzrokuje presušivanje vrela posebno na lijevom priobalju,  posljedice po Dolinu Neretve postaju sve pogubnije.

Gradonačelnik Jambo ističe kako je i mišljenje struke po ovom pitanju jednoznačno i glasi kako Gornji horizonti nemaju negativnih utjecaja na dolinu Neretve. GI "Spasimo dolinu Neretve" podsjeća kako se u rujnu 2003. u Neumu na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Sveučilišta u Mostaru sastalo 220 međunarodnih stručnjaka, koji su jednoglasno zaključili da su Gornji horizonti projekt visokog rizika koji bi mogao ostaviti nesagledive štetne posljedice za cijeli sliv rijeke Neretve te za Park prirode Hutovo blato. Pitamo se na koje se to stručnjake s druge strane poziva gradonačelnik Jambo?

Također se pitamo tko ili što je utjecalo na tako naglu i drastičnu promjenu mišljenja gradonačelnika Metkovića? Koji su argumenti bili presudni da Gradonačelnik zaboravi građevine koje je svojim očima vidio i samo tri mjeseca ranije smatrao pogubnima za dolinu Neretve i njene žitelje.

Mi ga usrdno molimo da imenuje stručnjake koji tvrde da Gornji horizonti neće utjecati na dolinu Neretve te da najnovije argumente koji su ga natjerali na promjenu mišljenja  podijeli sa svojim sugrađanima koji su i dalje zabrinuti zbog zaslanjenja koje dolini Neretve ozbiljno prijeti – zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje Markica Vuica ispred Građanske inicijative.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist