Aktualno

“Zašto bismo ustupali hrvatski teritorij?”

"Zašto bismo ustupali hrvatski teritorij?"

Povodom sjednice Hrvatskog sabora, zakazane za 19. rujna, na kojoj bi se trebalo ratificirati sporazum o granicama Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine, a koji je, prema riječima stručnjaka, nesporno štetan za Hrvatsku, idućih dana donosimo komentare i mišljenja naših sugrađana, političara, pravnika, poduzetnika…

S više ili manje poznavanja o ovoj tematici Dubrovčani su stajališta kako sporazum ne treba ratificirati. Danas donosimo mišljenja podpredsjednice HDZ-a i predsjednice dubrovačkog HDZ-a Dubravke Šuice, stav predsjednika udruge Dubrovnik Regija Igora Žuvele te mišljenje bivšeg ravnatelja Kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara Petra Miša Mihočevića.

– Ne treba ratificirati Ugovor o granici jer su činjenice u ovom slučaju potpuno jasne, i kažu da to znači odstupanje od hrvatskog teritorija. Badinterova načela iz 1991. godine kažu da se trebaju poštivati AVNOJ-ske granice prema kojima su Veliki i Mali školj dio Republike Hrvatske, dok je s druge strane 1974. godine korišten dokument za koji je ustanovljeno da je falsificiran, na što me upućuje najnovija knjiga naših znanstvenika. Zbog toga smatram da se ugovor ne smije ratificirati. Potrebno je sve stručno preispitati, a Ugovor ne treba ratificirati. U protivnom to smatram ustupanjem hrvatskog teritorija – mišljenja je Dubravka Šuica.

– Nažalost, cijelo vrijeme se događa licemjerje. Politika pravi ustupke za koje mi kao narod nikada nismo znali što se iza brda valja. Nije to pitanje samo škoja, privatnog vlasništva državljana Hrvatske. To je pitanje kako će se povući koridor na morskom prolazu. Automatski se mijenja stara granica. Svi su potpisivali neke ugovore, kleli se u Badinterovu komisiju o nepromjeni granica, a danas i jedni i drugi, od Tuđmana do ovih danas, očito negdje nečemu pogoduju. Nisam za ratifikaciju. Ne volim provođenje političke sile, a želim da netko iskreno kaže zašto to radi. Neka me netko uvjeri da je žrtvovao dio teritorija za nešto za dobrobit Republike Hrvatske. Mi smo za dobrobit RH pet godina bili u ratu. To je sramota, da nemamo definirane svoje granice. Zašto ne branimo dostojanstvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog teritorija? – stav je Igora Žuvele.

– Ne treba potpisati, jer prije svega još jedan put treba sve dobro provjeriti uz pomoć stručnjaka. Nažalost, nakon 20 godina Hrvatska nije riješila granicu. Dijelom i zbog toga što se politici to ne da, a niti znaju raditi. To se vidi na slučaju granice na Kleku. Vjerojatno i na drugim neodređenim točkama postoje slični slučajevi gdje je netko proizvoljno rekao: To je moje, to je tvoje, onako kako se političari dogovaraju. Hrvatska je sve manja i manja. Ne treba srljati, već svaku spornu točku stručno obraditi, a ne napamet i ovlaš. Kao da su avnojske granice bile definirane. Ne želim da Hrvatska izgubi ni centimetar svog teritorija, jer to me boli – ističe Petar Mišo Mihočević.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo