Aktualno

Zašto 1. svibnja obilježavamo Praznik rada?

Zašto 1. svibnja obilježavamo Praznik rada?

Međunarodni je praznik rada koji se diljem svijeta obilježava obilježava u spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.  Humaniji uvjeti rada i, ponajprije, borba za osmosatno radno vrijeme bili su glavni razlozi za pokretanje jednog od najvećih ikada zabilježenih prosvjeda radnika.

Na velikim radničkim demonstracije održanim u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, više od 40.000 radnika tražilo je skraćenje radnog vremena i poboljšanje uvjeta rada. Središnja ideja prosvjednika bila je iskazana u poruci kojom se pozivalo na „osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati odmora“. Nažalost, na prosvjedu je došlo do sukoba policije i radnika te je tom prigodom poginulo više radnika i policajaca, a sedmero je radnika nakon prosvjeda osuđeno na smrt.

Prvi svibanj se kao međunarodni praznik rada obilježava i u Hrvatskoj još od 1889. godine. Danas se Međunarodni praznik rada kao državni praznik obilježava 1. svibnja u više od 80 zemalja svijeta na različite načine, često  organiziranjem prigodnih kulturno-umjetničkih programa, ali i prosvjedima kojima radnici upozoravaju na aktualne probleme koji se tiču poštivanja prava radnika, postizanja pravednijih uvjeta rada i te na sve ostalo što je potrebno postići kako bi radnici mogli dostojanstveno živjeti od svoga rada.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist