Županija

ZASTARJELO IZVJEŠĆE ‘Institucije uskraćuju informacije o stanju okoliša’

ZASTARJELO IZVJEŠĆE 'Institucije uskraćuju informacije o stanju okoliša'

S jedne strane imamo javnost koja mora dobiti vjerodostojnu informaciju i koja mora znati u kakvom okruženju živi, a s druge strane imamo institucije koje tu informaciju uskraćuju našim građanima – rekao je vijećnik Ivo Karamatić, tijekom rasprave o Izvješću o stanju okoliša od 2007. do 2010. godine. Izvješće je nazvao zastarjelim i nevjerodostojnim.

– Ovo je izvješće dobrim dijelom zastarjelo, prilike se rapidno mijenjaju – rekao je Karamatić, te se dotaknuo kakvoće zraka. Zanimalo ga je, naime, zašto mjerne postaje ne postoje u mjestima gdje je onečišćenje najveće, poput Ploča.

– Zbog čega ne mjerimo kakvoću zraka u Pločama? Zbog čega i mjerenja koja se rade nisu vjerodostojna i dokad ćemo sami sebe lagati – pitao je Karamatić. Spomenuo je stanje s vodama. U izvješću se, naime, za 2008. godinu spominje kako je na izvorištu Ombla kvaliteta vode po jednom parametru 4. kategorije. Tu je i zbrinjavanje otpada.

– Fino je reći da je stanje loše, ja ću reći da je katastrofalno, gore je nego je bilo – ustvrdio je Karamatić, dodavši kako mnogih životno važnih stvari u izvješću nema – od stanja s opasnim otpadom, do stanja na izvorištima.
Vijećnik Ante Šendo istaknuo je kako će kod glasovanja biti suzdržan, jer za dizanje ruke ‘za’ ili ‘protiv’ nema razloga budući da dokument sadrži činjenično stanje. No, bio je sarkastičan istaknuvši kako će od ŽUC-a zatražiti postavljanje znaka na cesti prema Gracu – obvezno zatvaranje prozora.
– Grad Ploče trebao bi osigurati besplatno tuširanje za ljude u tranzitu budući da mi izlazimo crni te ni robu ne sušimo vanka – istaknuo je Šendo.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist