Kultura

Započinje ciklus predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima

U Dubrovačkim knjižnicama započinje ciklus predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima pod nazivom: Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove. Predavanja će održati dubrovački povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen koji niz godina surađuje s Dubrovačkim knjižnicama. Prvo predavanje tematizirat će povijesne mijene Ploča, a održat će se u utorak, 4. travnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Stara je mudrost kako ‘stalna na tom svijetu samo mijena jest’ – a to se, kao i u ljudskome životu, može posebno dobro primijeniti i na gradove. Iako nam se u Dubrovniku promjene nekad pričinjavaju bržima, nekad sporijima, općenito nismo svjesni kako se i koliko se prostori Grada mijenjaju i preobražavaju.

Dubrovačke knjižnice osmislile su ciklus od četiri predavanja kojima će se publika tijekom travnja moći ‘prošetati’ najvažnijim kvartovima Grada van zidina: Pločama, Pilama s Konalom, Gružom i Lapadom.

Predviđeno je da se nakon održavanja posljednjega predavanja virtualna šetnja iz knjižnice pretvori u pravu šetnju uz stručno vodstvo. Predavanja su osmišljena kao pogled u slojevitu povijest svakoga od odabranih kvartova, ali uz naglasak na promjene i preobražaje koji su ih oblikovali te doveli i do današnje ‘slike Grada’. Koje je značenje i uloga svakoga od spomenutih (pri)gradskih predjela u prošloj i sadašnjoj ‘slici Grada’ i koje predodžbe o tomu postoje? Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo i koje predrasude imamo o pojedinim mjestima i događajima? Predavanja će nastojati odgovoriti na ta i na druga pitanja te se ‘boriti’ i s uvriježenim, često i ne sasvim točnim, znanjima o Pločama, Pilama, Gružu i Lapadu.

Ostala predavanja održavat će se u isto vrijeme i na istom mjestu prema sljedećem rasporedu:

četvrtak, 13. travnja: Pile s Konalom

četvrtak, 20. travnja: Gruž

četvrtak, 27. travnja: Lapad

DK plakat kvartovi Vidjen 1

Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist