Crna kronika

Započelo treće suđenje za nesreću u kojoj je život izgubila Ivana Obad

Ivana Obad nesreća Marin Čolak Dalibor Opačak

Prošlo je 13 godina od smrti tada 20-godišnje studentice iz Dubrovnika Ivane Obad koja je tragično preminula u prometnoj nesreći na autocesti kod Bosiljeva, a nitko od izazivača nesreće do danas nije pravno odgovarao. Dalibor Opačak i Marin Čolak koji su, utrkujući se autocestom svaki u svojoj skupocjenoj jurilici, izazvali nesreću do danas su na prethodna dva suđenja proglašeni krivima za izazivanje nesreće, pa oslobođena krivnje, pa je osuđen samo jedan, a drugi oslobođen – u nizu postupaka koji su se selili od suda u Karlovcu do Zagreba, da bi ovih dana započelo i treće suđenje obojici na Županijskom sudu u Zagrebu, prenosi Večernji list.

U svim dosadašnjim suđenjima obojica su na početku iskazivala da se ne osjećaju krivima za izazivanje nesreće, a onda i za smrt djevojke i optuživali onog drugog za izazivanje tragedije, a tako je započelo i treće suđenje.

Dosadašnja suđenja već su punila medijske stupce proteklih godina, a bit će posebno zanimljivo vidjeti što će tijekom ovog, trećeg postupka, ovaj slučaj iznjedriti i kakva će presuda biti.

Podsjetimo, po optužnici Marin Čolak, s kojim je u automobilu bila i Ivana Obad s kojom je tada bio i u vezi, i Dalibor Opačak utrkivali su se 5. studenoga 2010. na autocesti Rijeka – Zagreb u smjeru Rijeke. Čolak je vozio Ferrari 360 Modena, a Opačak tehnički neispravan Nissan 350Z.

Kod Bosiljeva je u brzoj vožnji Čolakov Ferrari u 12.20 sati dotaknuo Nissan sa svojim stražnjim dijelom, nakon što je skrenuo u njegovu traku. Ferrari se zanio, sletio s ceste i više puta prevrnuo. Utvrđeno je da Marin Čolak nije bio vezan, nakon čega je ispao iz auta i zadobio potres mozga, prijelom obje čeljusti i nosa, a suvozačica Ivana je ostala zarobljena u zapaljenom vozilu i poginula. Dvije godine nakon tragedije Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv obojice za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, suđenje trajalo tri godine, da bi 2015. godine obojica bila nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora. Na odluku su se žalili, pa je nakon tri godine Županijski sud u Rijeci 2018. godine poništio presudu, a suđenje je krenulo ispočetka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu koji se, pak proglašava nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu.

Odlukom Vrhovnog suda predmet je 2020. godine delegiran na zagrebački Županijski sud. Taj sud godinu dana kasnije donio nepravomoćnu presudu kojom je Dalibor Opačak, koji je u trenutku nesreće vozio čak 205 kilometara na sat, oslobođen krivnje za izazivanje prometne nesreće, ali je Marin Čolak, kao prvooptuženi, proglašen krivim s kaznom zatvora od svega dvije godine. Na tu se odluku žalilo Županijsko državno odvjetništvo, ali i Čolakova obrana. Visoki kazneni sud potom ukida presudu jer su utvrdili da je sud prvog stupnja počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je, kako su naveli u pojašnjenju; izreka proturječna, a proturječna je i razlozima presude.

Viši sud je stava da je Županijski sud u Zagrebu proglašavajući krivim Čolaka ostavio u činjeničnom opisu u cijelosti inkriminaciju, odnosno radnje kojima se za počinjenje istovrsnog kaznenog djela tereti i Opačak kojeg je, međutim, u nastavku te odluke oslobodio od optužbe za te gotovo identične radnje. Kad se optuženici terete jedinstvenim činjeničnim opisom inkriminacije, a prvostupanjski sud zaključi da jednog treba proglasiti krivim, a drugog osloboditi optužbe, sud je dužan radnje optuženika kojeg smatra krivim činjenično izdvojiti i upravo za njih tog optuženika proglasiti krivim. Prvostupanjski sud u konkretnom slučaju nije tako postupio nego je, štoviše, proglašavajući krivim Čolaka, ostavio u činjeničnom opisu inkriminacije čitav tekst kojim se opisuju radnje kojima se za počinjenje djela tereti Opačak, kojeg potom sud oslobađa optužbe – dio je pojašnjenja razloga ukidanja presude.

Sudski je postupak, stoga, ovih dana krenuo ispočetka.

Pročitajte još

PROMETNA NEZGODA Sudar dvaju vozila između Zvekovice i Čilipa

Dulist

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist