Hrvatska

ZAKON UPUĆEN U SABORSKU PROCEDURU Od 5. rujna cijene u butigama u eurima i kunama

Nakon provedenog javnog savjetovanja ove je srijede na sjednici Vlade u saborsku proceduru upućen konačni prijedlog Zakona o uvođenju eura koji će stupiti na snagu s danom objave odluke Vijeća Europske unije o usvajanju eura u Hrvatskoj, a tu odluku očekujemo početkom srpnja, javljaju iz Vlade na društvenim mrežama.

-Europodručju pristupamo zato jer je Hrvatska ekonomija u kojoj euro već sada igra jako važnu ulogu 76 posto ukupnih štednih i oročenih depozita u bankama je u eurima i 53 posto robnog izvoza i 59 posto robnog uvoza obavljamo sa zemljama europodručja Riječ je o kulminaciji procesa na kojem Hrvatska sustavno radi zadnja dva desetljeća i to nije nešto što je došlo ‘preko noći, već je cijeli proces javan i transparentan. Vlada je 2017. pokrenula javnu raspravu o Strategiji uvođenja eura, a u svibnju 2018. ju je i usvojila – istaknuli su iz Vlade te izdvojili ono što je najvažnije za građane.

Tako će zamjena gotovog novca u kunama za eure bez troška naknade biti moguća u bankama, poslovnicama FINA-e i poslovnicama Hrvatske pošte 12 mjeseci od dana uvođenja eura, a nakon toga samo u HNB-u i to novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovanice u sljedeće tri godine. Od 5. rujna 2022. pa kroz cijelu 2023. cijene će svugdje biti iskazane i u kunama i u eurima.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi direktor Hrvatske turističke zajednice

Dulist

OVOG UTORKA Kreće isplata nacionalne naknade starijim osobama za travanj

Dulist

NOVE CIJENE GORIVA Dizel pojeftinio, benzin skuplji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija