Hrvatska

ZAKON UPUĆEN U SABORSKU PROCEDURU Od 5. rujna cijene u butigama u eurima i kunama

ZAKON UPUĆEN U SABORSKU PROCEDURU Od 5. rujna cijene u butigama u eurima i kunama

Nakon provedenog javnog savjetovanja ove je srijede na sjednici Vlade u saborsku proceduru upućen konačni prijedlog Zakona o uvođenju eura koji će stupiti na snagu s danom objave odluke Vijeća Europske unije o usvajanju eura u Hrvatskoj, a tu odluku očekujemo početkom srpnja, javljaju iz Vlade na društvenim mrežama.

-Europodručju pristupamo zato jer je Hrvatska ekonomija u kojoj euro već sada igra jako važnu ulogu 76 posto ukupnih štednih i oročenih depozita u bankama je u eurima i 53 posto robnog izvoza i 59 posto robnog uvoza obavljamo sa zemljama europodručja Riječ je o kulminaciji procesa na kojem Hrvatska sustavno radi zadnja dva desetljeća i to nije nešto što je došlo ‘preko noći, već je cijeli proces javan i transparentan. Vlada je 2017. pokrenula javnu raspravu o Strategiji uvođenja eura, a u svibnju 2018. ju je i usvojila – istaknuli su iz Vlade te izdvojili ono što je najvažnije za građane.

Tako će zamjena gotovog novca u kunama za eure bez troška naknade biti moguća u bankama, poslovnicama FINA-e i poslovnicama Hrvatske pošte 12 mjeseci od dana uvođenja eura, a nakon toga samo u HNB-u i to novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovanice u sljedeće tri godine. Od 5. rujna 2022. pa kroz cijelu 2023. cijene će svugdje biti iskazane i u kunama i u eurima.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist