Kultura

Zajednički koncert s gostima iz Dakote

Zajednički koncert s gostima iz Dakote

Dubrovački komorni zbor i Koncertni zbor Državnog sveučilišta Sjeverne Dakote održat će koncert u utorak, 15. svibnja u Crkvi sv. Ignacija s početkom u 20 sati.

 
U sklopu priprema za odlazak na Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova koje se održava u Zadru od 17. do 20. svibnja ova dva zbora će dubrovačkoj publici predstaviti repertoar kojega su pažljivo pripremali za spomenuto natjecanje. Podsjećamo, Dubrovački komorni zbor upravo je u Zadru nekoliko puta ostvario iznimno zapažene rezultate, a članovi zbora, kao i njihov voditelj Frano Krasovac uložili su puno truda kako bi i ove godine dostojno predstavljali Dubrovnik u samom vrhu zborskog a capella pjevanja.

Uz Dubrovčane, publici će se predstaviti i Koncertni zbor Državnog sveučilišta Sjeverne Dakote. Riječ je o ansamblu s dugom tradicijom izvođenja djela na visokoj umjetničkoj razini. Izvode skladbe od renesansnih do suvremenih autora.

Od 1990. godine sudjelovali su na devet regionalnih i nacionalnih skupova Američke udruge dirigenata pjevačkih zborova (ACMA) i Nacionalne udruge za glazbeno obrazovanje (MENC). Zbor je snimio preko trideset nosača zvuka i premijerno izveo nekoliko djela od kojih su među zadnjima djela Dalea Walanda Leaves i Nancy Hill Cobb When Music Sounds. U svibnju 2008. godine bili su na turneji po Poljskoj, Češkoj i Austriji, a ove godine posjećuju Hrvatsku i Italiju.

Njihova dirigentica Jo Ann Miller ugledna je profesorica na Državnom sveučilištu Sjeverne Dakote (NDSU) i ravnateljica za zborske aktivnosti. Zborskom glazbom bavi se već 35 godina. Kao ravnateljica zborskih aktivnosti na Državnom sveučilištu Sjeverne Dakote sa svojim zborovima putuje u inozemstvo kao i diljem SAD-a često nastupajući na konvencijama ACDA-e i NC-ACDA-e. Dra. Miller također je umjetnička ravnateljica Baroknog festivala NDSU-a i zbor-majstor Simfonijskog orkestra Fargo Moorheada. Nedavno je proglašena Uglednom sveučilišnom profesoricom što je najveće priznanje nastavničkom osoblju fakulteta koje odaje Državno sveučilište Sjeverne Dakote.

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist