Grad

ZADUŽILA GRAD U RATU Na današnji dan preminula je počasna građanka Dubrovnika Kathleen Wilkes

Na današnji dan, 21. kolovoza 2003., prije 19 godina, preminula je istaknuta britanska filozofkinja Kathleen Vaughan Wilkes koja je uvelike zadužila Dubrovnik u Domovinskom ratu. Wilkes je od 1986. bila predsjednica Izvršnog odbora Inter University Centre u Dubrovniku, a kada je 1991. započeo rat, zatekavši se u Gradu tijekom njegove opsade odbila ga je napustiti te je svojim osobnim činom svjedočila istinu o napadu na Dubrovnik i Hrvatsku. Koristila je svoja poznanstva i veze kako bi svijet saznao za grozote rata u Hrvatskoj. Nakon početka bombardiranja 1. listopada 1991., iz Dubrovnika je odmah kontaktirala BBC kako bi svijetu rekla što se u Dubrovniku dogodilo. Preko njezinih veza u visokoj britanskoj politici tog vremena, apel za pomoć stigao je sve do Margaret Tatcher, princa Charlesa i ostalih značajnih osoba. U jednom je trenutku tijekom rata uspjela, među ostalim, izaći iz Dubrovnika i u njega se vratiti sama s kamionetom punih lijekova koji su bili prijeko potrebni. Za svoj znanstveni doprinos kao i pomoć u najtežim trenutcima hrvatske borbe za samostalnost, Sveučilište u Zagrebu dodijelilo joj je 2001. počasni doktorat, a 1993. imenovana je počasnom građankom Dubrovnika. Preminula je u Oxfordu 2003. u 58. godini života, a prema njenoj posljednjoj želji 1. listopada 2003. godine njen je pepeo razasut u more podno zidina.

1. veljače 2012. otkrivena je i spomen ploča počasnoj građanki Dubrovnika dr. Kathleen V. Wilkes. Spomen ploču otkrili su tadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti. Postavljanje spomen ploče rezultat je inicijative građana Dubrovnika, predvođenih Bertom Dragičević.

Pročitajte još

Udruga Lukjernica dobila vrijedno vozilo

Dulist

Sjednice Gradskog vijeća odsad na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe

Dulist

Gradonačelnik uputio sućut povodom smrti mo. don Miha Demovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija