Aktualno

ZADNJI RADOVI NA OBNOVI POVIJESNOG KOMPLEKSA Kome je namijenjena Pošta u Lazaretima?

Sredinom rujna počeli su radovi sanacije zida i kućica na platou u Lazaretima, što uključuje i obnovu ureda bivše Pošte na samom ulazu na plažu Banje. Treba podsjetiti kako je Dubrovačka baština d.o.o. krajem srpnja pod svoje preuzela Projekt ‘Lazareti – kreativna četvrt’, koji je obuhvaćao obnovu triju lađa spomeničkog kompleksa Lazareti – osme, devete i desete, ali i uređenje ostalih lađa. Sukladno obvezi projekta, o čemu smo već ranije pisali, u kojoj je naznačeno da barem 20 posto površine mora imati komercijalnu svrhu, na platou Lazareta planiraju se otvoriti poslovni prostori, odnosno ugostiteljski objekti jednostavnog tipa.

— Neće biti riječ o ‘klasičnim’ restoranima, već će se tu nalaziti, primjerice, wine bar ili slastičarna, kafić. Isto tako, ured bivše Pošte bit će stavljen u najam za komercijalne svrhe. Cilj je da se jednostavnim ugostiteljskim objektima i primjerenim cijenama stvori kantun za domaću čeljad – rekao je nedavno za DuList direktor Dubrovačke baštine Tonči Daničić. No, s druge strane, prisjetit ćemo se da je prostor ispod bivšeg ureda pošte bio obećan Gradskom kotaru Ploče – iza Grada, o čemu je u razgovoru za DuList još u travnju ove godine govorio predsjednik kotara Srđan Obad.

— Kako bismo još bolje radili, potreban nam je i prostor, kojeg, nažalost, još uvijek nemamo. Očekujemo da ćemo ga dobiti u Lazaretima, ispod bivše Pošte. To nam je obećano. Tada ćemo dobiti mjesto na koje ćemo moći pozvati građane, odnosno njihove predstavnike, kako bismo se mogli dogovarati i rješavati probleme određenih dijelova kotara. Također ćemo s prostorom dobiti i tajnika, koji će biti u službi kotara – rekao je Obad. No, kako nam danas ističe, bilo je to ‘obećanje ludom radovanje’.

— Na to se obećanje koje nam je dano više nitko nije očitovao i očito je da su se promijenili planovi. Stoga smo među prijedlozima za Proračun za 2020. godinu, tražili prostor u Ulici Frana Supila, baš preko puta Lazareta, gdje je bio rent-a-car – rekao nam je Obad.

Vanjsko uređenje

Obnovu vrijednu oko 450 tisuća kuna, bez PDV-a, vodi Zavod za obnovu Dubrovnika, po projektu Canosa inženjeringa, a radove izvodi Građevinar Quelin. Radovima se pristupilo nakon obnove svih lađa u Lazaretima, kako bi cijeli kompleks bio saniran i uređen. Kako nam je rekao Andrija Tolja, viši savjetnik za poslove pripreme i nadzora u Odjelu tehničkih poslova Zavoda za obnovu, na dvjema kućicama s gornje strane platoa radi se konstruktivna sanacija koja obuhvaća izmjenu krova, injektiranje svih zidova i fugiranje izvana. Jednako tako, na samom platou se radi novo hortikulturno uređenje te se mijenjaju i klupice, odnosno kamene poklopnice na cijeloj arli duž platoa. Uz to, tu su i manji popravci na samom platou i na potpornom zidu, na mjestima gdje su vidljiva oštećenja.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. listopada 2019.

Pročitajte još

‘VI STE NAŠ PONOS’ Svečano promovirani prvostupnici i magistri Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

IZVUKLI KOLICA, VRŠE, GUME… Velika akcija čišćenja mora u ACI marini Dubrovnik

Dulist

KONAČNO, NAKON POPUŠTANJA MJERA Upriličen Dan poezije u Domu za starije osobe Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija