Županija

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U ŽUPANIJI Udvostručeno nasilje u obiteljima, više je ovisnika o alkoholu i drogama

Nasilje (Shutterstock Images LLC)

Zabrinjavajući podatci o porastu nasilja u obitelji, ali i o sve većem broju ovisnika o alkoholu i drogama izneseni su na prvom sastanku novog saziva Vijeća za prevenciju Dubrovačko-neretvanske županije.

Na početku sastanka, zamjenik načelnika Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Miro Bajo iznio je polugodišnji presjek stanja sigurnosti na području županije. Stanje sigurnosti je ocijenjeno zadovoljavajućim s čime se složio i predsjednik Vijeća, župan Nikola Dobroslavić.
No, stanje mentalnog zdravlja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prema riječima doktorice Irene Primorac Bošnjak iz Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, nije dobro.
-Brojka počinitelja nasilja u obitelji se gotovo udvostručila, više je ovisnika o alkoholizmu i drogama, a i ovisnost o kockanju je u porastu – istaknula je doktorica Primorac Bošnjak.

Unatoč nastojanjima svih sastavnica Vijeća za prevenciju, javljaju iz Dubrovačko-neretvanske županije, cjelokupna situacija, COVID-19, ali i stanje u Ukrajini uvelike utječu na pojedince te stoga posebno zabrinjavaju izneseni podaci na koje je nužno reagirati.
Jednako tako, s obzirom na povećani broj štetnosti ponašanja kod djece naglašena je važnost projekta Centra za socijalnu skrb ‘Škola za roditelje’, no vidljiv je i otpor dijela roditelja koji teško prihvaćaju stručne sugestije o odgoju djece.
-Preventivni programi koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija su dobri i primjećuje se razlika kod djece koja su prošla kroz te programe – naglasila je Dragana Grujović iz Centra za socijalnu skrb.
Podatke iz istraživanja o razini stresa, anksioznosti i depresije kod djece i mladih u osnovnim i srednjim školama predstavila je Silva Capurso, savjetnica u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik koja je, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, provela danas predstavljeno istraživanje.
Na sjednici je odlučeno da se nastavlja s preventivnim aktivnostima, a svi sudionici, od Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za javno zdravstvo, Dubrovačke biskupije do Policijske uprave, prijedloge dodatnih aktivnosti dostavit će županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, obitelj i branitelje kako bi se prema njima kreirali novi preventivni programi u borbi protiv štetnih ponašanja, posebice kod djece i mladih.

Pročitajte još

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist

VELIKI DOGAĐAJ ZA PELJEŠAC I OTOČANE Korčulani dobili CT uređaj u Domu zdravlja Korčula

Dulist

Županija predala na korištenje prostor Centra za djecu s poteškoćama u razvoju

Dulist