Aktualno

Zabilježena rekordna količina komunalnog otpada, po stanovniku čak pet tona!

c kontejneri babin kuk 2

U EU se svake godine proizvede više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje. To je pet tona otpada po stanovniku, a od ukupne količine samo se 38 posto otpada reciklira. Ako bismo promatrali količinu godišnjeg komunalnog otpada po stanovniku, u Hrvatskoj je to u 2022. godini bilo 474 kilograma, što je najveća vrijednost u razdoblju praćenja podataka, od 1995. godine. Kako taj otpad iskoristiti za stvaranje nove vrijednosti, bila je tema hrvatsko-slovenskog foruma o kružnom gospodarstvu koji je održan danas u HGK.

-Naša gospodarska politika kontinuirano se usklađuje s europskim i regulatornim standardima iz Zelenog plana. To uključuje ključne ciljeve poput dekarbonizacije, zelene i digitalne tranzicije te uspostavu kružnog gospodarstva. Za uspostavu kružnih modela neophodna je suradnja svih dionika, a to nam je naročito bitno s našim prvim susjedom. U mnogočemu možemo biti jedni drugima primjer i poticaj,“ poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, koji je najavio da će se u okviru ESG akademije HGK 21. svibnja održati radionica na temu kružnog gospodarstva.

Keynote predavanje održala je Ladeja Godina Košir (Institute for Circular Economy), koja je govorila o najnovijim trendovima i praktičnim savjetima o transformaciji poslovnih modela.

-Mi smo u Sloveniji napravili mape puta prema kružnom gospodarstvu jer smo shvatili da je to tema koja određuje koliko smo kao gospodarstvo konkurentni. Nije to pitanje volimo li prirodu ili ne, nego hoćemo li opstati na tržištu. Nema granica među državama, i mali smo, trebamo udružiti svu pamet, sve resurse upotrijebiti kako bismo opstali. Trenutak je tu i sada za ekonomiju i društvo u cjelini za pokazati jedinstvo, rekla je Godina Košir.

Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe i predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo HGK, rekao je da nam kružno gospodarstvo daje priliku za reindustrijalizaciju Europe.

-Puno proizvodnih kapaciteta je dislocirano, a kada koristimo sirovine koje su drugima otpad i kreiramo nove proizvode cijeli proces se odvija lokalno, rekao je Švaljek te istaknuo da su suradnje poput ove sa Slovenijom iznimno važne.

-Kad dođe nevrijeme, šteta nastaje s obje strane granice, poručio je Švaljek.

 

Foto Arhiva

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Elena Čupić: ‘Volim vjerovati kako je Pariz zapravo izabrao mene’

Nora Di Leo

POTREBNA JE SAMO VOLJA I VRIJEME Dom Maslina traži volontere

Dulist

RONILAČKA AKCIJA ČIŠĆENJA U podmorju Velikog Zatona izvučeno gotovo 400 kilograma otpada!

Dulist