Aktualno

Za vodovod i kanalizaciju u Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu 44 milijuna kuna

Za vodovod i kanalizaciju u Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu 44 milijuna kuna

Potpisivanje ugovora za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu održalo se ovog ponedjeljka u prostorijama Vodovoda. Početak izgradnje očekuje se početkom 2020. godine.

-Sami znate da ova područja, pogotovo Štikovica i Stara Mokošica dugi niz godina čekaju izgradnju sustava odvodnje. Danas je napokon došao i taj dan da potpisujemo ugovor i da po novoj godini krenemo s izgradnjom. Radi se o 14 kilometara cjevovoda, vodovoda i odvodnje – rekao je direktor Vodovoda Lukša Matušić i podsjetio kako su tjedan dana prije potpisali ugovore za vodoopskrbu i odvodnju naselja Orašac.

-U Štikovici će se konkretno izgraditi novi vodoopskrbni sustav iz razloga što postojeći nije više u stanju opsluživati svu silnu izgradnju koja se tamo zadnjih godina dogodila, niti ima dovoljno kapaciteta. U Staroj Mokošici sustav odvodnje ne postoji. Jedno je od većih naselja koje je Vodovodu iznimno bitno, iz razloga što se tamo nalazi veliki broj septičkih jama koje treba čistiti. U današnje vrijeme to stvara problem jer su ulice izrazito uske. S lokalnim stanovništvom ćemo morati naći kompromis u procesu izgradnje. Trebat će više strpljenja kako bi se radovi uspješno priveli kraju – istaknuo je Matušić. Vrijednost investicije 44 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Vodovoda i HABOR-a.

-33 milijuna kuna prijavili smo na projekt Aglomeracije Dubrovnik i očekujemo povrat sredstava, a desetak milijuna kuna koji se odnose na izgradnju odvodnje Štikovice i Zatona nećemo moći potraživati iz razloga što sustav gravitira prema uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Orašcu i ne pripada dijelu Aglomeracije Dubrovnik – naglasio je direktor Vodovoda. Naglasio je kako se nada da će ‘izvođači biti brzi, kao što će i brzo potpisati ove ugovore’.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković još je jednom istaknuo kako je rješavanje pitanja kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava u potpunosti u Dubrovniku među najbitnijim za ovu gradsku upravu.

-Da pitate stanovnike Stare Mokošice i Štikovice što im je najbitnije, sigurno bi naveli vodoopskrbni i kanalizacijski sustav. Prije svega kanalizacijski sustav ne postoji, a vodoopskrbni je jako loš. Vjerujem da će sve skupa biti dobro odrađeno. Svakako treba reći kako će se projekt jednim dijelom financirati iz EU fondova, kad potpišemo ugovor za Aglomeraciju što očekujemo uskoro. Obzirom da je riječ o naselju koje je mnogobrojno, očekujem i da će stanovnici imati razumijevanja zbog radova koji će potrajati. Međutim, kad se završe, povećat će se kvaliteta života stanovnika na tom području. Od izvođača očekujemo predanost i pedantnost u poslu – rekao je.

Strpljenja, strpljenja…
Ispred zajednice ponuditelja na potpisivanju ugovora prisustvovali su Pero Jahud iz tvrtke Medius i Antonio Deranja iz Texo Moliora. Jahud je istaknuo kako je riječ o velikom projektu.

-Mi ćemo se maksimalno potruditi i napraviti projekt najbolje što možemo. Nadamo se da ćemo cijeli posao napraviti u što kraćem roku – rekao je Jahud, a Deranja je istaknuo kako će s radovima početi odmah nakon uvođenja u posao. Također je zamolio stanovnike za razumijevanje i strpljenje. ‘Opravdat ćemo povjerenje koje smo dobili potpisom ovog ugovora’, naglasio je. Inače, rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

-Ali voljeli bismo da se odradi prije, u roku od godine dana. Zato i očekujemo maksimalni angažman od tvrtki – rekao je Matušić.

-Javni radovi se mogu raditi bez prekida. Ono što je važno za izgradnju Mokošice, Štikovice i Malog Zatona je da nakon što se napravi cijeli plan i program izvođenja radova, sjest ćemo sa stanovnicima. Najvažnije je prethodno iskomunicirati s ljudima sami tijek izgradnje kako bi mogli prilagoditi svoj život u određenom razdoblju – rekao je Franković i dodao kako je 30 mjeseci za izgradnju ‘dug rok’, ali da to pokazuje koliko su zahtjevni radovi.

-To su radovi koji se ne vide nakon što su završeni, ali će se vidjeti na kvaliteti života. Ljudi neće morati zvati kamione za odvoz iz septičkih jama. Vidi se na činjenici da će se smanjiti zagađenje okoliša. To je prioritet. Tih 30 mjeseci ćemo se morati strpjeti. I ja sam stanovnik Mokošice pa ću se i ja strpjeti – naglašava.

Pročitajte još

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist