AktualnoHrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

Za širenje lažnih vijesti o koronavirusu ‘paprene’ novčane kazne, moguć i zatvor

Za širenje lažnih vijesti o koronavirusu 'paprene' novčane kazne, moguć i zatvor

Ana Kordej, načelnica sektora za kaznene propise u Ministarstvu pravosuđa u emisiji televizije N1 ‘Točka na tjedan’ komentirala je širenje lažnih informacija tijekom epidemije koronavirusa i kako se protiv toga boriti.

“Prije svega apeliramo na samu odgovornost, tek nakon toga možemo razgovarati o prekršajnoj ili kaznenoj odgovornosti. Širenje lažnih vijesti koje bi mogle dovesti do uznemirenosti građana je prekršaj protiv javnog reda i mira, za to je zapriječena novčana kazna ali i alternativno kazna zatvora do 30 dana. Ukoliko bi se lažno uzbunile javne službe to bi bilo kazneno djelo sa zapriječenom kaznom i do tri godine zatvora”, rekla je Kordej osvrnuvši se na širenje lažnih vijesti u ovoj kriznoj situaciji.

Na pitanje jesu li sankcije preblage, te razmišlja li se o pojačavanju kazni, Kordej kaže da je to stvar policije i državnog odvjetništva kao ovlaštenih tužitelja za prekršajna i kaznena djela.

“Ministarstvo nema uvida u te stvari no uvjerena sam da oni rade sve da se pronađu i sankcioniranju počinitelji. Ministarstvo pravosuđa prati situaciju, uvijek postoji mogućnost promjene propisa i pooštravanja kazni ako se to pokaže kao mjera koja je potrebna”, rekla je Kordej.

Što se zakonskog rješenja za suzbijanje govora mržnje tiče, Kordej kaže da se radi o širokom području koje zahtjeva međuresornu suradnju.

“Početkom 2019. godine smo krenuli s preliminarnim radnjama za osnivanje radne skupine, u srpnju 2019. je Europska komisija najavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao regulirati digitalno tržište u cjelini pa tako i lažne vijesti i govor mržnje. Njemačka je napravila zakonodavno rješenje, Komisija ga je dosta kritizirala i Europska komisija je zaustavila taj proces pa je donošenje tog propisa odgođeno dok se stvar ne riješi na razini EU, dakle čekamo jer je sugestija Europske unije da se ta pitanja ne rješavaju fragmentarno po nacionalnim zakonodavstvima, govorimo o vrlo osjetljivom području”.

O pojedincima koji su prekršili samoizolaciju te čak otišli u bolnice, Kordej kaže da je to primarno izuzetno neodgovorno.

“Svi smo zgroženi dovođenjem u opasnost zdravstvenih djelatnika, to je također kazneno djelo”.

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist