Županija

Za javne radove javilo se preko 700 nezaposlenih

Za javne radove javilo se preko 700 nezaposlenih

Program javnih radova na sanaciji posljedica od požara i poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava u razdoblju jesen/zima 2017./2018. godine koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje polučio je dobre rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na program se javilo ukupno 745 nezaposlenih osoba, njih 250 s područja Grada Metkovića, a iz Grada Ploča 85 nezaposlenih osoba. U Gradu Dubrovniku javilo se 28 nezaposlenih, u Pojezerju 41, Zažablju 46, Slivnom 27, Konavlima 16, Dubrovačkom primorju osam, jednako toliko u Stonu i Blatu, u Janjini deset, Kuli Norinskoj 45, Opuzenu 31, Smokvici devet, Gradu Korčuli 39, Lumbardi deset, na Lastovu 18, Vela Luci 15, Trpnju devet, u Orebiću 27, kroz DVD Mljet četiri nezaposlene osobe dok se u Župi dubrovačkoj jedna osoba javila za rad kroz program.

Ovaj nacionalni program provodi se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a cilj je u suradnji s općinama i gradovima te nadležnim institucijama kao nositeljima projekta angažirati što veći broj nezaposlenih osoba u spomenutim poslovima sanacije i prevencije od požara i sanacije bujičnih poplava tijekom jeseni i zime u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Župan Dobroslavić pozdravio je provedbu ovog programa kojeg u 100 postotnom iznosu financira država.

Poslovi koji mogu biti obuhvaćeni Programom su:čišćenje drveća i niskog raslinja, saniranje divljih odlagališta otpada, održavanje i sanacija nerazvrstanih cesta sukladno Odluci o nerazvrstanim cestama, održavanje poljskih puteva, pomoć pri izradi protupožarnih prosjeka i puteva, čišćenje i održavanje rubnih pojaseva uz javne prometnice i željezničke pruge, održavanje čistim i uređivanje postojećih izvora vode u šumama te ostale preventivno-uzgojne radove planirane godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara.

Trajanje programa je do šest mjeseci u punom radnom vremenu ili do šest mjeseci u nepunom radnom vremenu uz mogućnost obrazovanja. Važno je naglasiti kako obrazovanje može biti iz područja vezanih uz program, no i ne mora, a maksimalni iznos za takvo osposobljavanje po nezaposlenoj osobi je sedam tisuća kuna.

Radovi će biti plaćeni u iznosu prosječne minimalne plaće 3839,47 kuna, a bit će pokriveni i troškovi prijevoza.

Ciljane skupine za program bile su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, mlade osobe itd., no uvjeti za sudjelovanje u programu bili su tek da je osoba evidentirana na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te da ima prebivalište na području jedinice lokalne samouprave koja je iskazala interes za provođenje ovog programa.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist