Grad

WIRE JE BOLJI I OD SKYPEA Dubrovčanin oduševio novom aplikacijom!

WIRE JE BOLJI I OD SKYPEA Dubrovčanin oduševio novom aplikacijom!

Proteklih dana svjetski internetski portali, posebno oni specijalizirani za tehnološke novotarije, bruje o novoj aplikaciji koja nosi ime Wire, a koja je plod rada i truda međunarodnog tima u kojem je i Dubrovčanin Alan Đurić.

Komunikacijska aplikacija Wire izašla je iz ‘tvornice’ tima smještenog u švicarskom gradu Zugu s razvojnim centrom u Berlinu, a čijih 65 članova imaju ‘debeli dosje’ u razvoju komunikacija i telekomunikacija. Prije svega, kreativna ekipa koja je godinama razvijala projekte poput Skypea, Applea, Nokie i Microsofta.

– Skype je lansiran prije više od deset godina. Od tada se puno toga promijenilo – svi smo se navikli na besplatne pozive i poruke, a svakodnevno nosimo svoje kompjutere u svojim džepovima – rekao je jedan od osnivača Skypea Janus Friis prilikom lansiranja aplikacije. Upravo je Friis dao financijski ‘kick’ cijelom projektu.

– Vrijeme je da stvorimo najbolji mogući alat komunikacije, prelijep koliko i koristan. Upravo to je Wire – istaknuo je Friis.

Uz Đurića, koji ima višegodišnje iskustvo rada u nekoliko tvrtki u ovom području, suosnivač Wirea je Jonathan Christensen, s 15 godina iskustva u internetskoj komunikaciji,koji u projekt donio svoje iskustvo rada na MSN Messengeru i Microsoftovom Lyncu. Za izgled i dizajn zadužen je, pak, Priidu Zilmer, koji je također bio uključen u projekte poput Skypea.

Kad je 2012. godine napustio Skype, Christensen je svoju ideju podijelio s Đurićem, koji je u priču uveo Friisa, a ovaj potom Zilmera.
– Bilo je preočito da razmišljamo na isti način tako da smo se odlučili udružiti i pokrenuti ovaj projekt – ističe Christensen.

Stručnjaci ističu brojne tehnološke i dizajnerske prednosti aplikacije Wire koji je riješio one ‘zamarajuće’ probleme koji se na sličnim aplikacijama javljaju, a Techcruch, The Guardian i mnogi drugi troše tintu u hvalospjevima za ovu aplikaciju lansiranu za iOS, Android i Mac. Opisuju ga kao sjajnu kombinaciju Skypea, WhatsAppa i Slacka.

Naravno, sada je najveći izazov za Wire nametnuti se korisnicima i steći popularnost. Pametan dizajn, čist zvuk i velika pozornost privatnosti korisnika tome bi mogli pridonijeti.

Podsjetimo, o Dubrovčaninu Alanu Đuriću i njegovim dosadašnjim uspjesima DuList je već pisao, a njegovo ime, talent i rad ovih dana opet su pod povećalom javnosti.

Pročitajte još

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist