Grad

VRUĆINAMA USPRKOS Mladi Crvenog križa na dubrovačkim zidinama

VRUĆINAMA USPRKOS Mladi Crvenog križa na dubrovačkim zidinama

Jučer, 9. kolovoza 2015. godine, temperatura na dubrovačkim zidinama prelazila je 40 stupnjeva Celzija.

Bez obzira na visoku temperaturu Mihaela, Leo, Nikša i Pero su bili na svojim postama, u obilasku oko Sv. Ivana i kule Minčeta.

Dubrovačke zidine, u najtoplijim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu, posjete tisuće ljudi.

Imajući dobra iskustva s Dubrovačkog polumaratona i utrke Dubrovačkim zidinama -2K, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik predložilo je provođenje pilot projekta „Crveni križ na zidinama“, a Društvo prijatelja dubrovačke starine prihvatilo je sufinancirati ovaj projekt.

Od 6. srpnja ove godine sedam članova Kluba mladih GDCK Dubrovnik dežuraju svaki dan od 9 do 19 sati na Dubrovačkim zidinama na dvije frekventne lokacije Sv. Ivanu na južnom dijelu zidina i Minčeti na sjevernom dijelu zidina. Osim temeljnih znanja o prvoj pomoći i radio komunikaciji, članovi Kluba mladih GDCK Dubrovnik posebno su educirani za pružanje prve pomoći u situacijama vezanim uz toplinski val.

Intervencije koje su u proteklih mjesec dana naši mladi imali bile su vezane uz dehidraciju, toplinsku iscrpljenost i nesvjesticu, sanirali su ozljede kao što su ogrebotine i žuljevi te ozljede zglobova, provjeravali su puls i pomagali iscrpljenim posjetiteljima prilikom silaska sa zidina. Osim pružanja prve pomoći članovi Kluba mladih GDCK Dubrovnik često daju informacije o Gradu i događanjima u njemu, a onima koji su zaboravili uzeti bocu vode istu i ponude.

„Vruće je, ali odi gori ima i malo bave“, „Naporno je, ali je i interesantno“, „Izdržat ćemo, žilavi smo mi.“, nadopunjuju jedno drugo dubrovačka mladost.

Prisutnost prepoznatljivog znaka, Crvenog križa, daje osjećaj sigurnosti posjetiteljima Dubrovačkih zidina, a naši mladi članovi na čast su i nama i svome Gradu.

Tekst i foto: Crveni križ Dubrovnik

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist