Kultura

Vrhunski tango sutra na Revelinu

Vrhunski tango sutra na Revelinu

Slavni harmonikaš Richard Galliano na bandoneonu sa svojim Piazzolla Forever Septetom nastupit će u sklopu glazbenog programa 63. Igara s Tango projekt programom u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat na taraci tvrđave Revelin.

Nakon što je festivalsku publiku lani oduševio svojom virtuoznošću na bandoneonu u izvođenju djela J. S. Bacha, Richard Galliano se vraća na Dubrovačke ljetne igre, ovaj put s ansamblom Piazzolla Forever Septet i tango programom sastavljenim od djela Ástora Piazzolle i samoga Galliana.
 
Veliki doprinos glazbi dao je uvođenjem harmonike kao instrumenta u jazz. Nastavio je potom surađivati s najvećim jazzistima svog vremena Chet Bakerom, Toots Thielemansom, Ron Carterom, Paquitom D'Riverom i drugima.
 
Sigurnošću, umijećem fraziranja i sposobnošću postizanja golemog raspona tonskih boja, Galliano je dokazao da njegov, često nepravedno potcjenjen, instrument pripada svim glazbenim žanrovima.
 
Kao prvi harmonikaš uopće s ekskluzivnim ugovorom za Deutsche Grammophon snimio je nosač zvuka Johann Sebastian Bach… na harmonici koji je te godine bio najprodavaniji album klasične glazbe.
 
Slavni argentinski skladatelj Ástor Piazzolla bio je Gallianov prijatelj i mentor, također virtuozni bandoneonist, a zaslužan je za stvaranje nuevo tanga u kojem je spojio elemente tradicionalnog argentinskog tanga i jazza i klasične glazbe.
 
Na Revelinu će Galliano sa svojim ansamblom sastavljenim od četiri gudača, kontrabasa i glasovira izvesti neka od najpoznatijih Piazzollinih djela poput Milonga del Angel, Oblivion, Verano Porteño te vlastite skladbe – Tango pour Claude, Heavy Tango i New York Tango.
 
Ulaznice su dostupne online na festival-dubrovnik.hr te u prodajnim uredima u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijenama od 200, 250, 300 i 400 kuna.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist