Kultura

Večeras u Slavici “Portret: Miše Martinović”

Večeras u Slavici "Portret: Miše Martinović"

Projekcija dokumentarnog filma „Portret: Miše Martinović“ u produkciji Hrvatske radiotelevizije održat će se večeras u 21 sat u Ljetnom kinu Slavica.

Ciklus dokumentarnih filmova „Portreti“ namijenjen je ponovnom aktualiziranju i vrednovanju opusa istinskih legendi hrvatske nacionalne kulture.
 
Umjetnici, redatelji, arhitekti, književnici, glumci i ostali velikani kulturne i umjetničke scene, predstavljaju se sami, u prvom licu jednine, a koristi se i bogati arhivski materijal HTV-a od pedesetih godina naovamo.
 
U produkciji Programa za kulturu HTV-a 2011. godine scenarij je napisala i film uredila Renata Margaretić Urlić. 
 
Portret legendarnog dubrovačkog glumca Miše Martinovića, donosi njegovu životnu priču, vraćajući gledatelja u povijest Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Upravo je Martinović jedan od najzaslužnijih za pretvaranje Marina Držića i Ivana Gundulića u naše suvremenike, odnosno utjelovljivanje riječi dubrovačkih klasika na suvremenoj kazališnoj sceni.
 
U prisjećanju na golemi popis odigranih uloga, Martinović je odabrao tek neke, tvrdeći kako je na stotine stranica izgovorenih tekstova, jednostavno „iz glave brisao“.
 
Šetajući međutim, po bivšim pozornicama Igara, s istim je žarom izgovarao Držićeve tekstove i evocirao Gavelline upute.
 
Uz pronađene ulomke legendarnih predstava, Martinović se prisjeća i rada s redateljima, čija su imena također upisana u kuću slavnih umjetnika hrvatskog glumišta, od spomenutog Branka Gavelle i Koste Spaića, preko Božidara Violića, do Joška Juvančića, Georgija Para, Ivice Kunčevića i Tomislava Radića.
 
Ulaz na projekciju je slobodan.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist