Aktualno

Vrh Kleka i dva otoka pod jurisdikcijom BIH-a

Vrh Kleka i dva otoka pod jurisdikcijom BIH-a

Ministrica Pusić je, uoči sjednice Vlade, na novinarski upit treba li za ratifikaciju dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru odgovorila kako će pravni stručnjaci analizirati cijelu situaciju i vidjeti što je potrebno za ratifikaciju sporazuma koji je, napomenula je, potpisala HDZ-ova vlada, a ta ga je stranka lani potvrdila kao privremeni režim.

– Evo, ako treba konsenzus to je tema konsenzusa. Stalno su pozivali na konsenzus što se mosta tiče, a mi smo pronašli način, vrlo vjerojatno, kako se može doći do novca. Ovo je jedna tema na koju mogu pozitivno odgovoriti, s obzirom da su prije godinu, dvije to smatrali normalnim i prihvatljivim rješenjem, a taj je režim na snazi-poručila je Pusić.

– Mislim da treba završiti s tim ponašanjem ako sam na vlasti onda guram jednu varijantu, a ako nisam onda sam protiv svega što može riješiti problem- dodala je.

Odbacila je prigovore da je hrvatska Vlada šutila o mogućoj ratifikaciji sporazuma iz 1999. godine te da je hrvatska javnost o tome prvo čula od vlasti u BiH, naglasivši kako se o tome razgovara već mjesecima.Pusić je potvrdno odgovorila na pitanje, znači li privremeni režim da su dva sporna otočića i vrh poluotoka Kleka u Malostonskom zaljevu praktično još od 1999. pod jurisdikcijom BiH.

Potvrđen je, ustvrdila je, privremeni režim i u ovom su trenutku stvari takve i uprava nad pojedinim dijelovima takva kakva piše u tom sporazumu.
– Ali, pretpostavljam da to nitko nije primijetio ili se pravi da nije primijetio, jer je privremeni režim potvrđivan opetovano u parlamentu, uključujući i prije nešto više od godinu dana- poručila je.

Kazala je i kako s BiH nije postignut dogovor da sporazum ide paralelno u ratifikaciju u Sabor i Skupštinu BiH, iako je bosanskohercegovačke vlasti, navela je, sama obavijestila o tome da Hrvatska o tome razmišlja te da bi, ako se postigne dogovor o ratifikaciju, to bilo dobro rješenje.
Upitana očekuje li probleme zbog izjava premijerima Republike Srpske Milorada Dodika da se granični sporazum između Hrvatske i BiH neće moći postići bez Republike Srpske, odgovorila je kako će se to tek vidjeti.

– Tu ima različitih izjava i situacija, ali mislim da ima dovoljno racionalnih argumenata da se problem riješi i da je svima u interesu da se makne jedan korak naprijed, a ne da se i dalje po ovom režimu, po kojem živimo već desetljeće, na neki način razvlačimo u neriješenim situacijama i sami sebi otežavamo ono što je jedan od bitnih ciljeva – da racionalno riješimo pitanje povezivanja hrvatskog teritorij“, kazala je Pusić.

Istaknula da je Hrvatska na pragu dobrog i financijski izvedivog rješenja kojim bi prometno povezala dubrovačko područje s ostatkom zemlje, te da s Europskom komisijom (EK) i BiH razgovara o dvije varijante – o koridoru kroz Neum te o Pelješkom mostu.

 

Pročitajte još

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist