Aktualno

Vrh Kleka i dva otoka pod jurisdikcijom BIH-a

Ministrica Pusić je, uoči sjednice Vlade, na novinarski upit treba li za ratifikaciju dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru odgovorila kako će pravni stručnjaci analizirati cijelu situaciju i vidjeti što je potrebno za ratifikaciju sporazuma koji je, napomenula je, potpisala HDZ-ova vlada, a ta ga je stranka lani potvrdila kao privremeni režim.

– Evo, ako treba konsenzus to je tema konsenzusa. Stalno su pozivali na konsenzus što se mosta tiče, a mi smo pronašli način, vrlo vjerojatno, kako se može doći do novca. Ovo je jedna tema na koju mogu pozitivno odgovoriti, s obzirom da su prije godinu, dvije to smatrali normalnim i prihvatljivim rješenjem, a taj je režim na snazi-poručila je Pusić.

– Mislim da treba završiti s tim ponašanjem ako sam na vlasti onda guram jednu varijantu, a ako nisam onda sam protiv svega što može riješiti problem- dodala je.

Odbacila je prigovore da je hrvatska Vlada šutila o mogućoj ratifikaciji sporazuma iz 1999. godine te da je hrvatska javnost o tome prvo čula od vlasti u BiH, naglasivši kako se o tome razgovara već mjesecima.Pusić je potvrdno odgovorila na pitanje, znači li privremeni režim da su dva sporna otočića i vrh poluotoka Kleka u Malostonskom zaljevu praktično još od 1999. pod jurisdikcijom BiH.

Potvrđen je, ustvrdila je, privremeni režim i u ovom su trenutku stvari takve i uprava nad pojedinim dijelovima takva kakva piše u tom sporazumu.
– Ali, pretpostavljam da to nitko nije primijetio ili se pravi da nije primijetio, jer je privremeni režim potvrđivan opetovano u parlamentu, uključujući i prije nešto više od godinu dana- poručila je.

Kazala je i kako s BiH nije postignut dogovor da sporazum ide paralelno u ratifikaciju u Sabor i Skupštinu BiH, iako je bosanskohercegovačke vlasti, navela je, sama obavijestila o tome da Hrvatska o tome razmišlja te da bi, ako se postigne dogovor o ratifikaciju, to bilo dobro rješenje.
Upitana očekuje li probleme zbog izjava premijerima Republike Srpske Milorada Dodika da se granični sporazum između Hrvatske i BiH neće moći postići bez Republike Srpske, odgovorila je kako će se to tek vidjeti.

– Tu ima različitih izjava i situacija, ali mislim da ima dovoljno racionalnih argumenata da se problem riješi i da je svima u interesu da se makne jedan korak naprijed, a ne da se i dalje po ovom režimu, po kojem živimo već desetljeće, na neki način razvlačimo u neriješenim situacijama i sami sebi otežavamo ono što je jedan od bitnih ciljeva – da racionalno riješimo pitanje povezivanja hrvatskog teritorij“, kazala je Pusić.

Istaknula da je Hrvatska na pragu dobrog i financijski izvedivog rješenja kojim bi prometno povezala dubrovačko područje s ostatkom zemlje, te da s Europskom komisijom (EK) i BiH razgovara o dvije varijante – o koridoru kroz Neum te o Pelješkom mostu.

 

Pročitajte još

DVIJE GODINE NAKON ZAKLJUČENOG STEČAJA Vlahušić prodaje bivši King Richard’s Pub

Andrea Falkoni Račić

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

Iva Dedo

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija