Aktualno

Vrdoljakovi bageri stižu u Dubrovnik

Bageri i inspektori Ministarstva graditeljstva, koji posljednjih mjesec dana ruše bespravno izgrađene objekte uz obalu, dolaze na jug Hrvatske!

Naime, otkad su početkom rujna pokrenuli mašineriju i počeli rušiti prve građevine, inspektori Ministarstva graditeljstva bez milosti odabiru za rušenje svaku nelegalno nastalu građevinu nakon 21. lipnja 2011. godine, jer te zgrade nemaju nikakvu mogućnost legalizacije. Vlasnici u pravilu sami financiraju uklanjanje, a mnogi su, po dobivenoj obavijesti, sami prionuli i rušenju, što im je u konačnici smanjilo troškove. Inače, izvođač uklanjanja s kojim je Ministarstvo potpisalo ugovor je pulska građevinska tvrtka TGT Adriatic.

Prvi tjedan u općinama Marčana i Medulin u Istarskoj županiji te općinama Milna i Bol na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji uklonjeno je osam objekata. Drugi tjedan, točnije 3. listopada, uslijedili su Šibensko-kninska i Zadarska županija, a uskoro se očekuje i ‘juriš’ na Zagreb, Gospić i – Dubrovnik?!

Ipak, točan datum dolaska u Dubrovačko-neretvansku županiju čuva se kao najstroža tajna jer u Ministarstvu očito računaju na faktor iznenađenja, koji bi im trebao dati prednost u odnosu na vlasnike. Strahuju kako bi se, u slučaju prethodne najave dolaska, vlasnici mogli bolje organizirati te možda pružiti i otpor.
– Zbog specifične vrste posla Ministarstvo ne najavljuje unaprijed uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, nego na dan uklanjanja šalje informaciju medijima – odgovorili su nam na upit iz Ministarstva.

Inače, građevinska inspekcija barata grubim procjenama kako u Hrvatskoj postoji čak 400 tisuća raznih nelegalnih građevina, od toga pola otpada na stambene zgrade, kao što su kuće, stanovi ili apartmani. Međutim, iz prethodnih medijskih objava predstavnika Ministarstva, ni oni sami ne znaju s kolikim brojem kandidata za rušenje zaista imaju posla. Posebna internetska stranica na kojoj bi se preko satelitskih snimaka trebalo pratiti stanje objekata, Geoportal Državne geodetske uprave, još uvijek nije u potpunosti zaživjela jer se mnogi podaci još uvijek prikupljaju.

Nakon skupine ‘najfreškijih’ prekršitelja, prema listi prioriteta, na red će doći svi koji već duže vrijeme imaju rješenja o rušenju, a koja iz tko zna kojih razloga još uvijek nisu provedena. Za cijeli projekt uklanjanja nelegalnih objekata potrošit će se otprilike 2,5 milijuna kuna.

Pročitajte još

PRODAJA SE PRESELILA U VIRTUALNE VODE Raste kupovina u ‘dva klika’

Dulist

Iz sustava eNautika izbrisano 807 čarterskih tvrtki

Dulist

Dubravka i Romana pobijedile su rak dojke: ‘Treba naći motiv za život!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija