Aktualno

Iz Abu Dhabija s novim letovima

Iz Abu Dhabija s novim letovima

Izaslanstvo Zračne luke Dubrovnik vratilo se s 18. World Routes Foruma, najvećeg svjetskog skupa predstavnika avio-kompanija i zračnih luka, koji se održava jednom godišnje, ove godine u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabiju.

Forum služi ugovaranju novih i povećanju postojećih zračnih linija, a na njemu je ove godine sudjelovalo 2800 vodećih profesionalaca u zračnom prometu iz 80 država svijeta, koji su predstavljali 300 svjetskih avio-prijevoznika i 750 zračnih luka. Skupu je nazočilo 40 direktora avio-kompanija, 250 direktora zračnih luka te 16 ministara turizma.

Komercijalni direktor i zamjenik glavnog direktora Frano Luetić ističe kako su predstavnici ZLD-a na Forumu vrlo traženi zbog atraktivnosti Dubrovnika, pa su uspjeli održati čak 21 sastanak s predstavnicima eminentnih svjetskih avio-kompanijama.

– Redovnim letovima povezani smo s 48 odredišta u 22 države, a charter prometom sa 71 odredištem. Stoga smo ciljali na dio prometa koji nije pokriven, prije svega u Srednjoj Europi. Održali smo sastanak s Czech Airlinesom i najvjerojatnije će se opet uvesti linija za Prag triput tjedno. Također, sastali smo se i s poljskim LOT-om o uvođenju redovne linije iz Varšave, kao i s mađarskim Wizz Airom o uvođenju redovne linije s Budimpeštom. Također, slovački Danube Wings zainteresiran je za uvođenje redovnog leta iz Bratislave – navodi Luetić.

Od izvaneuropskih kompanija, u Abu Dhabiju se pregovaralo s predstavnicima avio-kompanija Qatar Airways, Emirates i Etihad, o mogućnosti uvođenja letova s Bliskog i Dalekog Istoka prema Dubrovnika. Poseban interes iskazao je britanski Monarch Airlines, koji već leti za Dubrovnik, a koji ima želju uvesti redovnu liniju, ali i letove za izmjenu putnika s kružnih putovanja 'zrakoplov-cruiser'.

– Želimo unaprijediti povezanost Dubrovnika i Bruxellesa, budući da uskoro ulazimo u Europsku uniju. Stoga smo dobili obećanje za izravni let belgijske avio-kompanije Jet Air Fly dvaput tjedno iz belgijske prijestolnice. Veću zainteresiranost iskazali su i Norvežani te predstavnici zračne luke Bremen sa sjevera Njemačke. U Njemačkoj smo direktno povezani s osam odredišta, ali Bremen smatra da bi bilo dobro povezati se, pa bismo skupa pokušali pronaći nekog avio-prijevoznika koji bi uspostavio tu liniju – ističe Luetić.

Glavni direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potvrđuje predviđanja da bi i 2012. godina mogla biti rekordna. U 2011. godini zabilježeno je 1 349 501 putnik, a u 2012. godini do rujna je zabilježeno 1 296 745 putnika.

– Prema svim najavama i dosadašnjem prometu sasvim je jasno, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, kako ćemo prebaciti dosadašnji rekord po broju putnika u Zračnoj luci Dubrovnik. Ono što nas motivira jest mogućnost da oborimo ne samo rekord postavljen u neovisnoj Hrvatskoj, što je sasvim jasno da hoćemo, već i onaj svevremenskih iz 1987. godine – najavljuje Tolić, koji ističe kako, premda medijima to uvijek zvuči interesantno, Zračna luka nije tvrtka koja brine izričito o rekordima.

– Bilo bi nam drago u ovoj godini u kojoj smo dobili niz nagrada za svoj rad, a kada slavimo pola stoljeća tvrtke, postaviti novi najbolji rezultat. Nama je suvišno brojiti koliko je putnika prošlo kroz Zračnu luku, jer sve je to rezultat turizma. Nama je značajnije da možemo ponuditi uslugu po svjetskom standardu, osigurati dobar standard i zadovoljstvo zaposlenika, omogućiti novi razvojni ciklus – objašnjava Tolić.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist