Aktualno

VRDOLJAK U DUBROVNIKU ‘Nakon suficita očekujem smanjenje poreznih opterećenja’

VRDOLJAK U DUBROVNIKU 'Nakon suficita očekujem smanjenje poreznih opterećenja'

Od Ministarstva financija očekujem smanjenje porezne presije. Unutar Vlade RH razgovarat će se o prednostima vertikalnog smanjenja poreznih opterećenja ili horizontalnog smanjenja PDV-a za jedan ili dva posto – izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u subotu ujutro u Dubrovniku na konferenciji za medije.

-Ulazak u fazu suficita može rezultirati samo daljnjim poreznim rasterećenjem koje će stimulirati daljnji gospodarski rast i nastavak svih reformskih procesa. Druga faza porezne reforme mora posebno rasteretiti rad kako bismo poticali nova radna mjesta. Poreznim rasterećenjem rada i dohotka postići ćemo puno više nego horizontalnim smanjenjem PDV-a. Ali ni to ne isključujem. PDV treba smanjiti u onim industrijama u kojima očekujemo rast, na primjer u kreativnim industrijama – smatra Vrdoljak.

Vrdoljak je najavio i razgovore o izmjenama Izbornog zakona vezano za preferencijalni glas.
-Za nas je preferencijalni glas prednost. HNS je prvi inicirao ideju o preferencijalnim glasovima u Vladi SDP-a. Kad je do njega došlo konačno se vidjelo koja je snaga HNS-a. Na prvim smo izborima osvojili 100 tisuća glasova, a na drugim 130 tisuća. Svaki preferencijalni sustav nam kao stranci odgovara, ali ne znam hoće li odgovarati hrvatskom društvu – ustvrdio je Vrdoljak.

Po pitanju Strabagove žalbe na rješenje Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave za projekt izgradnje Pelješkog mosta Vrdoljak je istaknuo:
-Hrvatski interes uvijek treba biti ispred austrijskog, ali i ruskog ili američkog u slučaju Ine. Ako je procedura zakonita, a cijena manja te ako će se projekt realizirati, onda se treba i dogoditi. Ne trebamo robovati ni austrijskim ni ruskim ni američkim interesima, već hrvatskim. A njihovi su interesi svi dobrodošli poklopiti se s hrvatskim.

Vrdoljak pozive na referendum o opozivu tzv. Istanbulske konvencije smatra zamaranjem građana, nazvavši one koji na referendum zovu svaka dva tjedna ‘malo dosadnima’.
-Ljudi, počnite raditi, uprihodujte nešto – rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je također usporedio dvije Vlade u kojima je djelovao HNS, onu Milanovićevu i aktualnu Plenkovićevu.
Nemoguće ih je usporediti zbog drukčijih okolnosti. Milanovićeva Vlada je djelovala u potpuno drugo vrijeme, vrijeme gospodarske krize. Bilo je jako teško 2011. godine preuzeti upravljanje državom. Imali smo gospodarski pad, a svake godine proračun je bio sve manji i manji. Trebalo je naći način za izlazak iz gospodarske krize i ulazak u gospodarski rast. Možda je to trajalo predugo. Očekivanja građana bila su da to nije četvrta, nego druga ili treća godina. Pa i moja osobno – odgovorio je Vrdoljak.

Samtra kako je teška, ali odlučna i odgovorna odluka o ulasku u Vladu RH dnijela Hrvatskoj stabilizaciju političkog života i gospodarski rast.
-Nakon deset mjeseci rezultati se vide. Ova zemlja postala je puno ozbiljnija nego što je bila u svojoj kratkoj povijesti. Počeli smo vraćati tuđe dugove, a sad je pred nama faza kreativnosti, inovativnosti, odgovornosti i ozbiljnosti kako bi se pozitivni trendovi nastavili u idućim godinama – rekao je Vrdoljak.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Valentin Dujmović osvrnuo se ovom prilikom na nedavni poziv dubrovačkih taksista svojim kolegama iz ostatka Hrvatske da dođu blokirati Dubrovnik.
-Ostao sam šokiran, jer se sjećamo se kako je grad bio blokiran prije godinu dana. Tada sam mislio da su shvatili da su pogriješili. HNS je apsolutno za liberalizaciju taksi tržišta jer će to građanima donijeti dobro. A ovakvo bahato ponašanje pojedinaca je neprihvatljivo – istaknuo je Dujmović.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist