Aktualno

VRAĆEN IZ AFRIKE Bivši Titov zrakoplov navratio u Čilipe

VRAĆEN IZ AFRIKE Bivši Titov zrakoplov navratio u Čilipe

Zrakoplov tipa Douglas DC-6B registarske oznake OE-LDM, koji se nalazi u floti Red Bulla sletio je u dubrovačku zračnu luku ove nedjelje. Riječ je o zrakoplovu serijskog broja 45563/1034, koji je proizveden i isporučen 24. listopada 1958. Jugoslavenskom Aerotransportu (JU/JAT).

Kako piše Avioradar.hr, letio je samo tri godine sa registarskom oznakom YU-AFA do 1961. godine, kada je prebačen u flotu Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva (JRV). Nosio je tri različite vojne oznake 7451, 73101, 7511, a služio je za predsjedničke letove Josipa Broza Tita.

Godine 1975. prodan je iz Jugoslavije zambijskim zračnim snagama, gdje je letio sve do 1994. godine za potrebe letova zambijskih predsjednika. Nakon toga je prodan u Nigeriju gdje je nosio registarsku oznaku V5-NCF. Iako je službeno bio u floti namibijskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Air Namibia (SW/NMB) također je letio za predsjedničke letove.

Godine 2001. ovaj zrakoplov iz Namibije je kupio Red Bull. Do 2013. godine nosio je američku registarsku oznaku N996DM, da bi u srpnju 2013. godine bio preregistriran u austrijski registar sa aktualnom registarskom oznakom OE-LDM. Baza ovog zrakoplova je u Salzburgu, gdje se nalazi i ostala flota Reb Bulla, sastavljena od interesantnih tipova zrakoplova u takozvanom ‘Hangaru 7’, koji je kao muzej otvoren posjetiteljima. Pojedini zrakoplovi iz Red Bullovog ‘Hangara 7’ redovno nastupaju na raznim aeromitinzima širom svijeta.

Izvor: Avioradar.hr

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist