Kultura

VOJNOVIĆEVO REMEK DJELO Suton u režiji Ivice Boban na daskama KMD-a

VOJNOVIĆEVO REMEK DJELO Suton u režiji Ivice Boban na daskama KMD-a

Mislim da je taj dramski tekst, i to upravo središnji dio triptiha Dubrovačke trilogije zaista remek djelo – rekla je redateljica Ivica Boban na konferenciji za medije na kojoj je najavljena izvedba Sutona Iva Vojnovića u Kazalištu Marina Držića. Premijera će se održati u četvrtak 18. travnja.

– Izuzetna mi je čast bila kad mi je Paolo Tišljarić, moj dugogodišnji suradnik, sad ravnatelj Kazališta Marina Držića ponudio da radim u njegovoj prvoj sezoni Suton Iva Vojnovića, i to iz dva razloga. Jedan je što zaista cijenim ovaj izvanredni ansambl, i što mogu napraviti predstavu u ovom teatru koji je biser kazališta na našim prostorima. A drugi razlog je što je to baš Suton Iva Vojnovića. On je tako izvanredno napisan s preciznom i točnom dramaturgijom, s nevjerojatno do u tančina isprofiliranim likovima koji se pojavljuju – izjavila je Boban.

Naglasila je i suvremenost radnje koja se odvija početkom 19. stoljeća, izraženu kroz odnos majke i kćeri. Kaže i da je Vojnovićeva Trilogija utrla put modernom hrvatskom dramskom pismu. Prilikom rada, Boban je iskoristila priliku i požalila se da u kazalištu zimi nema grijanja, rekavši da je to neprihvatljivo.

– Tragedija naoko iz današnjeg rakursa potrošačkog društva izgleda kao da je u tom što su oni osiromašeni. Nije u tome tragedija. Tragedija je svedena u jednu rečenicu sporednog lika. To je kad jedan od ova dva fosila kaže kapetanu Luju: ‘Pozdravi barjak sv. Vlaha’. Kaže Lujo: ‘Ali više ga nema’. I onda dolazi ključna rečenica: ‘A zašto ga nema?’ U tome je tragedija i aktualnost ovog komada – pojasnio je scenograf Marin Gozze.

– Izuzetna mi je čast da sam ‘Sutonašica’. Baš u ovom kazalištu, s ovim glumcima i s ovim autorskim timom, jer ako netko u Hrvatskoj može i treba raditi Suton, onda je to kazalište Marina Držića – kazala je jezična savjetnica, asistentica redateljice i glumica Srđana Šimunović.

– Sa strahom sam ušla i tražila pomoć, jer je uloga sve samo ne ono što sam dosad radila i što nosim kao glumica. S predznakom sam komičarka, ali glumac je glumac, a za mene je ovo bio velik zalogaj i čast. Mislim da nakon ove uloge ne trebam očekivati velike uloge, jer ovo je najveća uloga – priznala je glumica Izmira Brautović.

– Da čovjek dobije na lotu, on je vjerojatno ispunjen neko vrijeme i zadovoljan i sretan. Ali igrati Vojnovića, igrati Pavlu, i k tome igrati u predstavi koju režira Ivica Boban je za mene trostruki dobitak, ali i nešto što će me ispunjati cijeli život – rekla je glumica Nika Lasić.

Uz redateljicu Ivicu Boban u postavi su kostimografkinja je Doris Kristić, skladatelj Damir Šimunović, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, oblikovatelj video projekcija Ivan Lušičić Lik, a glume Izmira Brautović, Mirej Stanić, Glorija Šoletić, Nika Lasić, Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Branimir Vidić, Mijo Jurišić i Zdeslav Čotić.

Reprize Sutona će biti četvrtak 25. i petak 26. travnja.

Ivo Vojnović jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara. Suton je napisan 1902. i govori o nestajanju posljednjih pripadnika gosparskog staleža. On je drugi dio Vojnovićeve Dubrovačke trilogije, i drama je snažnih emocionalnih naboja, nostalgičnih prisjećanja na Dubrovnik kakvog više nema, niti će ga ikad biti, s iznimno nijansiranim psihološkim odnosima između likova. Drama je to o propadanju plemstva Republike koje će se odreći i života, ali ne i tisućljetnog etičkog kodeksa. Suton je istinska kronika propasti jednog grada, jednog vremena i jednog društvenog sloja, stoga su i situacije kojima Vojnović majstorski ocrtava osiromašenje Benešine kuće ili ironično podcrtava prisjećanje na dane kad je ‘Knez još vlado’, naglašenije od ljubavne žudnje Pavle i kapetana Luja.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist