Kultura

FOTO/VIDEO Još jedna zanimljiva Noć crkvenih muzeja

U petak, 12. travnja, na programu Dana kršćanske kulture pronašlo se još jedno izdanje Noći crkvenih muzeja. Besplatno stručno vodstvo uz slobodan ulaz zaljubljenicima u povijest i lijepu umjetnost osigurali su tako franjevci i Katedrala Gospe Velike.

Slikarica i restauratorica Ana Požar Piplica okupljenima u klaustru Samostana Male braće predstavila je svoj višegodišnji rad na obnovi freski, s početka 18. stoljeća, u 18 luneta, na kojima je prikazan život sv. Franje Asiškog.

Poseban osvrt posvetila je njihovom otkriću iz istog doba iznad ulaza u muzej stare ljekarne, koje prekidaju niz oslika o sv. Franji. Na novootkrivenim oslicima prikazani su prizori iz mučeničkog života jednog od prvih franjevačkih svetaca, brata Elekta, čije ime znači ‘Izabran’. O njemu u Franjevačkim izvorima nema mnogo zapisano. Spominje ga se kao onoga koji je posebno pazio da se drži Pravila franjevačkog reda. Na to ga je obvezivao poticaj sv. Franje koji je Pravilo nazivao ‘knjigom života’ i koji je htio da ga sva braća imaju, da po njemu žive, pa čak i ‘da bi s njime preminuli’.

O tom mučeniku u Franjevačkim izvorima u tom smislu stoji zapisano: ‘Dobro se dakle sjećajući ove svete pouke i zapovijedi preblaženoga oca, neki brat laik – za kojega bez sumnje vjerujemo da je primljen u zbor mučenika – dok bijaše među nevjernicima iz želje za mučeništvom i kad su ga konačno Saraceni mučili, u veliku žaru, držeći Pravilo objema rukama, ponizno kleknuvši na koljena, reče svome drugu: ‘Zbog svega što učinih protiv ovoga Pravila, predragi brate, priznajem se grešnim pred očima božanskog veličanstva (usp. Iz 3,8) i pred tobom.’ Nakon te ispovijedi saracen je Elektu mačem odrubio glavu, a mučenik se, kako bilježe Spisi, ‘proslavio znakovima i čudesima’.

U ovim kratkim opisima koje su sačuvali Franjevački izvori može se otkriti inspiracija za rad za sada nepoznatog slikara, koji je na jednom osliku (iznad dva prozora) prikazao odsijecanje Elektove glave, a na drugom s tim povezanom scenom viđenja braće i pobožnih ljudi okupljenih oko njegova odra, koji ovog mučenika već vide ‘u nebu’. Na trećem osliku (iznad druga dva prozora) prikazan je brod s nekoliko franjevaca u oluji. Četvrta scena predočuje potopljeni brod, a spašeni franjevci vide mučenika Elekta u nebu, i svoj spas očito povezuju s njegovim zagovorom.

Više u našoj fotogaleriji!

Pročitajte još

Nataša Dangubić i Maro Martinović dobitnici su Nagrada hrvatskog glumišta

Dulist

SJETNI SPOMENAR GRADA Premijera ‘Juga’ u četvrtak u Teatru Lero

Dulist

UZ NOĆ KAZALIŠTA U GRADU Pogledajte online predstavu Kolarina ‘Novela od Stanca’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija