Aktualno

Vodovod kupuje zemljište za pročistač!

Dubrovnik bi pročistač za vodu, smješten u Komolcu, mogao dobiti za dvije godine! Preduvjete za to počeo je danas ostvarivati

dubrovački Vodovod kupnjom dijela potrebnog zemljišta u Komolcu, dok je za drugi dio iskazan interes pismom namjere.

Riječ je, naime, o nekretninama GP Dubrovnika u stečaju, koje su danas bile na javnoj dražbi. Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku danas je tako prodavan dio imovine stečajnog dužnika, a među njima bio je i  nekadašnji tesarsko-armirački pogon u Komolcu (TAP), kao dio nekretnina koje su se prodavale zajedno s kamenolomom Mironja.

No, Vodovod Dubrovnik uputio je OTP banci, kao razlučnom vjerovniku, pismo namjere u kojem iskazuje interes za kupnju TAP-a po cijeni od 5,7 milijuna kuna, s tim da bi se kupnja obavila najkasnije do 1. listopada ove godine.

Nakon što je suglasnost iskazao i drugi razlučni vjerovnik, Republika Hrvatska, donesen je zaključak kojim se iz Mironje izdvaja spomenuti pogon u Komolcu. Sud je ovlastio stečajnog upravitelja GP-a Dragana Kneževića za sklapanje ugovora o prodaji neposrednom nagodbom. Potom je održana i dražba za zemljište GP-a u Komolcu, a koje graniči s ovim pogonom, koje je kao jedini ponuditelj za cijenu od 383 820 kuna kupio Vodovod.

– Uređaj za pročišćavanje vode je od strateškog interesa za Dubrovnik i njegove građane, a projekt je vezan uz gradnju Hidroelektrane Ombla, koju HEP ne može niti početi graditi bez da ovaj pročiščivač bude u funkciji  naveo je Brano Negodić, predsjednik Uprave Vodovoda, dodavši kako je u razgovorima s HEP-om oko lokacije prvotno bila planirana izgradnja čak dva tunela dubine 60-ak metara, što bi strašno poskupilo samu izgradnju pročistača.

– Našli smo solomonsko rješenje u prostima nekadašnjeg tesarsko-armiračkog pogona u vlasništvu GP-a u stečaju, koji je kao lokacija gotovo idealan – objasnio je Negodić, dodavši kako je u jednom zapisniku sa sastanka s HEP-om istaknuta obveza Vodovoda za osiguranjem zemljišta. Ovo je, dakle, definitivna lokacija budućeg pročistača vode, a jedino je pitanje hoće li se graditi elektrana ili ne. No, i ukoliko se ne bude gradila, pročistač će biti obveza Grada i Vodovoda uz osiguravanje sredtsva putem fondova EU.

Procjenjuje se da bi dinamika radova, koja ovisi o ishođenju dokumentacije, mogla trajati godinu dana, no Negodić kao inženjer strojarstva „račun s faktorom sigurnosti II“ te bi u tom slučaju sve moralo biti u funkciji za dvije godine.

Na pitanje na koji će način Vodovod osigurati 5,7 milijuna kuna Negodić najprije ističe kako je zatražen rok plaćanja do 1. listopada.

– Zemljište namijenjeno strateškom projektu smatramo kapitalnim ulaganjem, koje se u najgorem slučaju može financirati dugoročnim kreditom, koji bi se vraćao iz naknade za razvoj ako se nikako drukčije ne bude riješilo. Mi smo kreditno sposobni prema svim financijskim pokazateljima, pogotovo u narednim godinama. Ili ćemo morat smanjivati visinu naknade za razvoj, ili ići u nove investicije, a jedna od takvih je i kupovina zemljišta, no nadamo se da ćemo to dobiti od drugih izvora – zaključio je Negodić.

Pročitajte još

ODAZOVITE SE AKCIJI CRVENOG KRIŽA Daruj krv, spasi život!

Dulist

Provjerite tko je u ponedjeljak i utorak bez struje

Dulist

NIKOLINA TROJIĆ ANALIZIRALA JE TURISTIČKU SEZONU 2021. Vlada ne smije na osnovu dva dobra mjeseca ukinuti mjere tvrtkama!

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija