Aktualno

VODITELJICA I KOORDINATORICA PROJEKTA ERASMUS+ DARIJA ČANIĆ Omiljena ‘teacherica’ potiče učenike da budu kreativni i svoji!

VODITELJICA I KOORDINATORICA PROJEKTA ERASMUS+ DARIJA ČANIĆ Omiljena ‘teacherica’ potiče učenike da budu kreativni i svoji!

Darija Čanić predaje engleski jezik, reći će – i malima i velikima – već 17 godina. Cijelo to vrijeme pro­vela je u OŠ Lapad i dijelom na Mon­tovjerni. Neprestano preispituje i traži nove načine kako bi nastavu svog pred­meta dodatno obogatila, a istodobno ga učinila još zanimljivijim… I vrlo je uspješna u tome!  Novosti iz OŠ Lapad su upravo zahvaljujući njoj i kolektivu kolegica s kojima je uspjela ‘prebroditi’ čak i korona-mjere, čak i prekogranične. Naime, profesorica Darija pokrenula je prve Erasmus+ projekte u školi. Detalj­nije će nam o njima pričati za ovaj broj našeg tjednika…

‘Magic Values’

— Prvi Erasmus kojeg sam radila, i mislim da je to bio prvi Erasmus u osnovnim školama u Dubrovniku, bio je 2016. do 2018. godine, pod nazivom ‘Magic Values’. Partneri u ovom pro­jektu bile su nam škole iz Španjolske, Italije i Engleske – napominje nam Darija te pojašnjava kako su učenici tijekom trajanja projekta osmišljavali radionice, izrađivali plakate, prezen­tacije… Sve na temu temeljnih ljudskih vrijednosti.

— Projekt je trajao dvije godine, onda smo napravili malu pauzu prije prijave na novi projekt. Baš pred pandemiju… Zapravo, nismo znali što će nas čekati, jer kod nas korona još nije krenula… Bilo je teško poštovati mjere, zato smo za ovaj novi projekt, ‘Towards a Better Individual With Value Education’ pomalo u zaostatku. Ali, odobreno nam je produljenje. Osim Hrvatske, partneri u ovom projektu su škole iz Irske, Turske, Francuske i Njemačke. Projekt će trajati cijelu iduću školsku godinu – napominje nam dalje naša sugovornica, koja je ujedno voditeljica i koordinatorica projekta.

VODITELJICA I KOORDINATORICA PROJEKTA ERASMUS+ DARIJA ČANIĆ Omiljena ‘teacherica’ potiče učenike da budu kreativni i svoji!
Mara Kresić, Marija Angela Savinović, Lora Ćosić, Ema Kljunak, Maura Šoletić i Darija Čanić

— Ideja je poticati mobilnost uče­nika, tako da smo već putovali, upo­znali smo partnere na mobilnosti u Irskoj, gdje smo sudjelovale ravnate­ljica škole Nikolina Soko, knjižničarka Tea Kompar Jerković, učiteljica Gor­dana Rokolj i ja. U ožujku smo kole­gica Roberta Skvrce i ja bile s našim učenicima u Francuskoj, a s kolegi­com Marom Kresić otputovala sam u Tursku. Bilo je posebno izazovno puto­vati s djevojčicom koja boluje od dija­betesa, ali i to je bio svojevrsni izazov i novo učenje – ističe. Na pitanje kakav je ‘response’ na Erasmus među djecom, naša sugovornica vadi mobitel…

Domaćini smo u listopadu

— Pročitat ću nekoliko poruka. Evo, pri­mjerice: ‘Teacher, ovo mi je bio najbo­lji tjedan u životu!’; ‘Provele smo se odlično!’. Mislim da to govori dovoljno. Itekako me veseli što su naši učenici s lakoćom i oduševljenem prihvatili biti dio ovog projekta. Mi smo doma­ćini u listopadu, već se pripremamo! – kaže nam dalje. Cijela Erasmus+ priča Darijina je inicijativa, a sama je, kaže, za nju čula od kolegice i prijateljice iz Šibenika. Registrirala se na Twinning i počela istraživati…

— Uz redovnu nastavu, to je poprili­čan dodatan posao, ali mi ga je drago raditi, radi djece. Erasmus+ i slični pro­jekti izvannastavni su sadržaj gdje se učenici pronalaze, ne boje se izraziti,  kreativni su i što je najvažnije – svoji – ponosno će njihova ‘teacherica’.

Ne staje Darija ‘samo’ na Erasmus+. Postigla je i iznimnu suradnju s velepo­slanstvima Australije i Amerike.

— Preko društvenih mreža, prateći materijale za nastavu, pronašla sam natječaj kojeg su objavili za izradu božićnih čestitki, u smislu povezivanja Hrvatske i Australije. Cilj je bio da uče­nici naprave rad, a naša učenica Lara Skaramuca ušla je među 20 najboljih – od 747 radova! Zasluženo je dobila i nagradu, prigodni poklon paket sa sim­bolima Australije. Također, proteklo ljeto sam poslala općeniti mail na stranicu veleposlanstva Australije uz molbu da nam ustupe ukoliko imaju radne materijale kojima bih mogla proširiti kurikulum u školi. Gospođa Dijana Grahovac mi je itekako pomogla i poslala ogroman paket obra­zovnih materijala, također i simbola Australije, poput plišanih medvjedića, koala, i slično. Posjetio nas je konzul Australije Philip Shakespeare, a tom prigodom kolegica Roberta Skvrce i ja organizirale smo malu priredbu, svoje­vrsni mix malih i velikih razreda gdje su djeca pripremala australske pjesme. Trećaši su pjevali I’m Australian’, a naši ­
gosti molili su ponovnu izvedbu na kraju priredbe! – priča nam dalje profesorica Darija. Uslijedilo je spajanje s Amerikom… ­

VODITELJICA I KOORDINATORICA PROJEKTA ERASMUS+ DARIJA ČANIĆ Omiljena ‘teacherica’ potiče učenike da budu kreativni i svoji!
Knjižničarka Tea Kompar Jerković, ravnateljica Nikolina Soko, učiteljica Gordana Rokolj i školska koordinatorica projekta Darija Čanić

Učenice i učenici – glavni motivatori

— Poslala sam jedan općeniti mail na adresu Američke Ambasade. Odmah su mi se povratno javili, poslali nam radne materijale za školu, ali i ukazali na jedan natječaj. Naime, povodom obilježavanja 30. obljetnice bilateral­nih odnosa Amerike i Hrvatske, objav­ljen je natječaj za jednominutni video ‘Kreativna minuta o prijateljstvu s Amerikom’. Pobijedio je rad naših uče­nica, a cjelokupna ideja bila je njihovo djelo – s ponosom ističe Darija Čanić.

— Stoga nije ni čudo kako je State Assistent Secretary Lee Satterfield osobno čestitala učenici Mariji Angeli Savinović – koja je predstavljala cijeli tim – i potpisala certifikat priznanja. Marija je dobila i poklon iznenađenja – ističe dalje naša inspirativna sugovor­nica. Njene učenice i učenici glavni su joj motivator, razlog zbog kojeg traži, istražuje, proučava nove ideje, a svojim đacima, bez obzira koliko im teško bilo u školi, dalje dodatnu motivaciju kako za engleski jezik, tako i za cjelokupno školovanje…Bravo!

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. lipnja 2022.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović