Hrvatska

VODIČI MINISTARSTVU TURIZMA Mislili smo da imamo majku, a ne maćehu. Ovo je izdaja Hrvatske!

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske poslala je otvoreno pismo u kojem ističu ‘besramno ponižavanje baštine, struke i hrvatskih turističkih vodiča’. Naime, kao članovi radne skupine za konačan  prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu doznali su s web stranice Ministarstva turizma i   sporta.

-Od resornog ministarstva očekivali smo poštivanje osnovnih uzusa komunikacije, kao i elementarne  pristojnosti u međusobnim  odnosima. Međutim,  nakon predstavljenih stavova ZDTVH, ni pisma, ni razglednice. Jasno je da im do mišljenja i stava struke nije nimalo stalo – navode. Ono što su istaknuli je da su zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim prijedlogom strane turističke vodiče inauguriralo u hrvatske turističke vodiče bez potrebe bilo kakve edukacije.

-Naravno, bez obzira imaju li ili nemaju adekvatnu izobrazbu u svojoj domicilnoj državi. Zamislite, čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika, što naše  Ministarstvo očito ni malo ne brine, jer oni  ionako s njima neće imati baš nikakvog kontakta. Svaka čast  kolegama iz drugih zemalja,  ali oni, posve  jasno, ne mogu tumačiti hrvatsku povijest, jer nemaju (a kako bi i imali?) toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti i pripadnosti Hrvatskoj. Treba li posebno spomenuti da se to odnosi i na Domovinski rat, temelj slobodne i suverene Hrvatske. Ukratko, strancima je dopušteno da svojim načinima tumačenja hrvatske povijesti rade njezinu reviziju po svom slobodnom nahođenju – ističu iz zajednice. Doduše, ističu dalje, zakon predviđa da bi strani vodiči trebali polagati stručne provjere znanja i prolaziti procedure kao hrvatske kolege samo u slučaju ako bi vodili na zaštićenim lokalitetima.

-To će biti jedina mjesta na kojima će naša država u smislu ovog zakona imati koliko toliko suverenitet. Međutim, činjenica je da Ministarstvo ima namjeru taj broj zaštićenih lokaliteta znatno umanjiti na ostatke ostataka hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine pravilnikom koji će ubrzo stupiti na snagu. Mirne duše može se konstatirati kako će kroz koji dan inozemni vodiči bez ikakvog stručnog  i  profesionalnog kriterija voditi goste diljem Lijepe naše i eto nama poplave tzv. fake informacija, pseudo tumačenja i, po svojoj biti, kraja kulturnog turizma u  Hrvatskoj, posredno i srozavanja ugleda zemlje u  svijetu, što je posvjedočila i Češka, a objavila sama Europska Komisija u svojem izvješću. Svjedočimo  vulgarizaciji struke, opasnoj i krajnjoj degradaciji kvalitete interpretiranja naše baštine, ne vodeći čak računa o zaštiti potrošača, te i njihovom pravu na kvalitetnu uslugu. Sve se prepušta samovolji predatorskog kapitalizma i ekonomiji velikih brojeva, a brojni vodiči će biti  primorani iseliti izvan zemlje i naći drugi  posao,  što im, kao  velikom broju visoko obrazovanih osoba s odličnim poznavanjem stranih jezika neće  biti problem. Toliko  o demografskoj politici… Ministarstvo ide toliko daleko u nepoznavanju profesije i  zakonskih propisa da u e- savjetovanju navodi kako u Hrvatskoj ima samo 340 aktivnih turističkih vodiča, što bi bilo smiješno da nije žalosno. Republika Hrvatska broji preko pet i pol tisuća vodiča i svi oni uplaćuju   značajna financijska sredstva u državni proračun pute  obrta, agencija, udruga, ugovora o djelu odnosno uplaćenih poreza, prireza i doprinosa – kažu iz zajednice.

-Nepoznavanje materije samo je nastavak prakse koju smo uočili prilikom proučavanja  testa proporcionalnosti koje je objavila Europska Komisija prije nekoliko godina, gdje se nisu potrudili ni sve rubrike ispuniti, a da ne spominjemo polupismenu razinu popratnog teksta. I sve to uz opravdanja inzistiranjima Europske Komisije s kojima smo upoznati. Međutim, proučili smo i prezentirali sve primjere   zaštite nekih  drugih  europskih zemalja. Sudeći po ovom postupku, ne očekujemo ništa pozitivno ni u   Pravilnicima o edukaciji i zaštićenim lokalitetima koji nam slijede. Posebno smo užasnuti činjenicom da se uopće nisu iskoristili primjeri modela zaštite ni prema  državljanima trećih zemalja koji će nam držati lekcije o našoj povijesti i baštini. Ovakav čin slobodno se može nazvati eutanaziranjem kulturnog naslijeđa, ujedno i potpunim krahom načela zaštite potrošača. Radi se o svojevrsnoj izdaji Hrvatske, i to na globalnoj razini. Žalosti da doslovno niti jedan naš prijedlog, kao članova radne skupine, nije prihvaćen. Ministarstvo turizma i sporta, kojem je obveza štititi  interese struke hrvatskih vodiča, odbilo je poslušati glas struke bez obzira na argumente, navedene modalitete zaštite drugih europskih zemalja te bezrezervnu  podršku  kustosa, povjesničara i braniteljskih udruga. Treba se zapitati zašto Hrvatska ne želi štititi svoju baštinu, povijest i svoje građane na način kako su to napravile druge europske zemlje, primjerice Grčka i Cipar? I sve ovo se događa  u zemlji zbog čije su slobode i obrane nacionalnog identiteta prije samo 25 godina mnogi dali svoje živote. Zar ni to više nije važno? Ne možemo se oteti dojmu kako je hrvatski kulturni identitet predan kao na pladnju. Tko god hoće neka jede i kusa kako želi. Kriteriji tu ne postoje. Vjerovali smo da u našem resornom Ministarstvu imamo majku, a ne maćehu. Na žalost, pogriješili smo, ali ćemo ustrajati u goloj borbi za egzistenciju i boriti se svim demokratskim sredstvima – zaključuju.

Pročitajte još

SUMNJAJU NA ZLOUPORABE Porezna uprava kreće u veliki nadzor malih poduzetnika

Dulist

Danas kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe za rujan

Dulist

Pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ukinuto

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija