Aktualno

Vodi li Vlahušić Grad ili banku?

Vodi li Vlahušić Grad ili banku?

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić svjestan da nije ispoštovao predizborno obećanje iz prethodne predizborne kampanje o gradnji komunalnih vezova na Batali, užurbano je krenuo u novu kampanju, sa starim obećanjima.

Ovaj put predložio je Županijskoj lučkoj upravi da ubrza projekt gradnje komunalnih vezova na način da financira gradnju s 2,5 milijuna kuna. Te novce, osmislio je gradonačelnik Vlahušić, ŽLU bi namakla dugoročnim zajmom i povoljnim kreditnim aranžmanom.  

– O predloženom modelu financiranja do ukupnog iznosa od 10 milijuna kuna te povoljnom kreditu s godinom dana odgode početka otplate i kamatom od 4% gradonačelnik Vlahušić je informirao Županijsku lučku upravu, Dubrovačko-neretvansku županiju i Ministarstvo mora ističući želju da ŽLU prihvati ponuđenu pozajmicu i počne realizirati ovaj projekt – pohvalio se Grad Dubrovnik na svojim službenim stranicama, u najmanju ruku kao da se radi o investicijskoj banci, a ne o Gradskoj upravi.

Ono što smo uspjeli doznati je da Županijska lučka uprava u ovoj godini nema u planu gradnju komunalnih vezova, budući da je Detalji urbanistički plan gruškog akvatorija donesen tek na proljeće ove godine. Županijska lučka uprava će do kraja godine izraditi dokumentaciju za izgradnju komunalne lučice s više od 500 vezova na Batali, te bi se, neslužbeno doznajemo tek dogodine, nakon izdavanja potrebitih dozvola moglo krenuti u realizaciju projekta. No, očito je Vlahušić toga svjestan i očito mu vrijeme izmiče, a nije građanima ispunio obećanje koje je nosio u svom predizbornom programu, pa stoga vrši pritisak na ŽLU.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić na upit o financiranju komunalnih vezova tek je kratko prokomentirao kako će se sutra (u srijedu) oglasiti priopćenjem za javnost.  

Zainteresirana strana u projektu radnje komunalnih vezova na Batali je i Luka Dubrovnik čiji je predsjednik Nadzornog odbora  Niko Šalja istaknuo kako je Luka spremna financijski sudjelovati u gradnji vezova.  Ipak, Šalja s čuđenjem komentira Vlahušićev potez:

– Ne bi se htio nalaziti između dvije vatre, ali mislim da je sve ovo trčanje pred rudo. Ovo treba biti zajednički projekt ŽLU, Luke Dubrovnik i Grada Dubrovnika i projekt je svakako pozitivan, samo za njega još uvijek nema preduvjeta. Prema mojim saznanjima ŽLU nije kreditno sposobna. Nemaju sredstava niti mogućnosti ući u financiranje s 2,5 milijuna kuna gradnju komunalnih vezova. Uostalom još nije napravljena ni Studija utjecaja na okoliš za izgradnju toga dijela gruškog akvatorija, a nema ni feasibility studije – govori Niko Šalja. 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist