Kultura

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee nastupit će s odabranim opernim repertoarom sastavljenim od djela skladateljskih velikana Verdija, Rossinija, Donizettija i Liszta uz klavirsku pratnju Vesne Podrug Kossjanenko u petak, 6. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Festivalski glazbeni program u petak u Sponzi, u izvedbi jednog od vodećih imena suvremene opere, američkog tenora Lawrencea Brownleeja, donosi pažljivo odabrani repertoar koji uključuje solo pjesme Ad una stella, Lo spazzacamino, Il tramonto i Brindisi Giuseppea Verdija, Tri Petrarcina soneta Franza Liszta te živahnu tarantela La danza Gioachina Rossinija iz njegove zbirke glazbenih soareja, u prvom dijelu koncerta. Drugi dio počet će arijama iz opera Gaetana Donizettija: Spirto gentil iz opere La favorite, Una furtiva lagrima iz Ljubavnog napitka te Ah, mes amis iz opere Kći pukovnije. Brownlee će na kraju interpretirati i popularne napolitanske pjesme među kojima je svima omiljena i dobro znana O sole mio.

Lawrence Brownlee bel canto je zvijezda, višestruko nagrađivani pjevač s uglednih svjetskih pozornica poput Teatro alla Scala ili Kraljevske operne kuće Covent Garden koje je dijelio s ponajvećim imenima međunarodne glazbene scene i uglednim orkestrima, ali i glas aktivizma koji promovira različitost i jednakost svih ljudi. Tijekom recentne pandemije, Brownlee se okrenuo digitalnim platformama i razgovorima o rasnim nepravdama. Započeo je tjednu seriju The Sitdown with LB na Facebooku, u kojoj se govorilo o iskustvima afroameričkih opernih pjevača, te video-seriju Coffee and a Song, u kojoj su njegovi prijatelji-pjevači izvodili solopjesme u svojim domovima. Osim što osvaja publiku i kritiku diljem svijeta te je, kako kaže New York Times, uveo „novo zlatno doba muških glasova visokog registra“, Brownlee svoju već bujnu biografiju puni brojnim hvaljenim diskografskim ostvarenjima i angažmanima u renomiranim svjetskim opernim kućama. Ne čudi stoga da je ovaj briljantni tenor gospelskih korijena jedan od najtraženijih opernih pjevača današnjice. Klavirska će mu pratnja u Dvoru biti ugledna hrvatska pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko koja je već ostvarila mnoge suradnje s renomiranim umjetnicima poput Davida Grigorjana, Wladimira Kossjanenka, Soo Kyung Honga, Gorana Listeša, Isabell Bringmann, Martina Serafina, Michelangela Cavalcantija u poznatim koncertnim dvoranama diljem Europe i svijeta, a posebno se ističu koncerti s belgijskim violistom Michaelom Kugelom te američkom sopranisticom Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama 2002., dok je s poznatom kineskom sopranisticom Hui He oduševila na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama 2010. godine.

Ulaznice za ovaj jedinstveni koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist