Aktualno

Voda iz Omble Arapima

Voda iz Omble Arapima

“Na ovom projektu radimo od 2008. godine i za šest mjeseci prva će faza biti spremna za realizaciju.”,  izjavio je za Jutarnji list državni tajnik Zdravko Krmek, istaknuvši kako je riječ prvenstveno o vodi s izvora Omble kraj Dubrovnika.

“Zemljama Arapskog poluotoka, koje će iduće godine, samo u domaćinstvima, imati manjak od 330 milijuna kubika vode, ponudili smo našu vodu i zanimanje je više nego veliko”, dodaje Krmek, koji je aktivno sudjelovao u izradi HDZ-ovog predizbornog programa.

Hrvatska bi u iduće četiri godine mogla od prodaje vode zaraditi gotovo milijardu i pol kuna, a godišnje bi se moglo izvesti oko 80 milijuna kubika vode, a bez ikakva utjecaja na okoliš. Voda bi se posebnim cijevima na pontonima (po potrebi s pumpama) transportirala na prazne tankere kojima se nafta s Arapskog poluotoka prevozi u Sredozemlje.

Riječ je o prodaji sirove (tehničke) vode po dolar i pol ili dva dolara za kubik vode te o prodaji pitke vode po cijeni od 300 dolara za kubik vode, a kad projekt uđe u punu primjenu od 2015. godine svake godine u proračun bi se slijevale četiri milijarde kuna.

Kao mogući kupci hrvatske vode spominju se Izrael, Cipar, Katar, Oman, Bahrein te neke afričke zemlje, a sa svima su vođeni neslužbeni razgovori i suradnja je načelno dogovorena. Službena potvrda trebala bi se dogoditi kad se u Hrvatskoj steknu uvjeti za izvoz vode.

Za Omblu, koja će prva u realizaciju, zbog prirodnog pada vode sa 800 metara nadmorske visine, pumpe neće biti potrebne.

Hrvatska bi vodu mogla naplaćivati i u nafti, što bi pomoglo energetskoj neovisnosti zemlje. Navodno bi za 150 000 tona vode Hrvatska mogla dobiti oko 60 000 tona nafte.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist