Aktualno

Vlasnici fiskalnih kasa obveznici pretplate HRT-a?

Pojavom fiskalnih blagajni otvorila se mogućnost da HRT prikupi dodatna sredstva od pretplate.

Stoga su na teren poslali kontrolore da utvrde koriste li se 'linićeve' kase i kao audio-vizualni uređaji. Sve to uzrujalo je obrtnike koji su zatražili pomoć od Hrvatske obrtničke komore (HOK) piše tportal.

Naime, na adresu HOK-a posljednjih tjedana stigli su brojni upiti njihovih članova iz cijele Hrvatske u kojima se tvrdi da kontorlori HRT tijekom kontrole plaćanja pristojbe, zbog posjedovanja fiskalnih uređaja, zadužuju za plaćanje iste.

U komori napominju da isti obrtnici u svom prostoru ne koriste radio ili TV prijamnik već isključivo fiskalnu blagajnu koja je priključena internetskom vezom i koriste ih isključivo za osnovnu namjenu, a to je izdavanje računa u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

Kako bi doznali o čemu se radi HOK je kontaktirao HRT kako bi se izbjegli nesporazumi na terenu i eventualni prekršajni postupci i kazne, a s Prisavlja su dobili šturi odgovor koji citira odredbe Zakona o HRT-u.

Činovnici s HRT-a  pozivaju se tako na članak 34. st. 1. koji propisuje da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovog Zakona.

Također spominju i članak 36.st. 2. koji propisuje da su osobe iz članka 34. stavka 4. ovoga Zakona oslobođene obveze plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa.

Nadalje, djelatnici HRT-a (kontrolori) prilikom obavljanja kontrole moraju utvrditi da se računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl. ne koriste isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, odnosno utvrditi da se na predmetnim uređajima koristi radijski ili televizijski signal. Znači, prijava prijamnika radi se isključivo samo ako se utvrdi da se koristi radijski ili televizijski signal.

Pročitajte još

Bloger Krule: ‘Kafana 8 metara od Straduna, makijander 8 kuna, sokina 21 kunu… Da je manje bilo bi džaba’

Dulist

BUDITE NA OPREZU Za sutra najavljene visoke temperature

Dulist

ACI u prvih pola godine povećao poslovne prihode za 12 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija