Aktualno

Vlahušić vijećnicima prijeti kaznenim prijavama i novim izborima!

Vlahušić vijećnicima prijeti kaznenim prijavama i novim izborima!

Gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno je zaprijetio novim izborima u Dubrovniku. Još, naime, nije odlučio hoće li pred vijećnike dati Proračun za 2015. ili ne. U slučaju da pred vijećnike ne dostavi prijedlog proračuna idu novi izbori i za Gradsko vijeće i za gradonačelnika, objasnio je Vlahušić.

– Grad zbraja cijenu izbora i sad promišljam isplati li se u rujnu ići na nove izbore ili pustiti ovu ekipu da i dalje radi štetu za grad u višemilijunskim iznosima. Nisam još odlučio, to ovisi o Gradskom vijeću hoće li usvojiti proračun, ali i o meni hoću li proračun povući ili ne. Ako se nastavi s ovakvim destruktivnim napadom na gospodarske temelje grada, bit ću spreman povući proračun. Pustiti onima, koji nisu znali ništa napraviti, da jedan uspješan grad pretvore u ekonomsku štetu neću dopustiti – objasnio je na konferenciji za medije Vlahušić dodavši kako ‘razinu destrukcije nije spreman podnositi iznad neke određene razine.

– Dubrovnik je ušao u elemente političke nestabilnosti. Nitko nam više ne vjeruje – stav je Vlahušića, a sve vezano uz jučerašnji sastanak gradskog Povjerenstva za garažu u PBZ-u te najnoviju ponudu ove poslovne banke.

– Uprava PBZ-a jučer je jasno rekla kako potpuno iza sporazuma koji je bio poslan Gradskom vijeću i potpuno im je jasno rekla da su s jednokratnom uplatom od 40 milijuna kuna mogli biti riješene sve obveze i dugovanja Grada prema bilo kojoj osnovi i za PBZ i za Midia Grupu. Sve ono što su na zadnje vijeću govorili Franković, Potrebica i Vićan nije točno. Imali smo rješenje koje nas ništa ne bi koštalo. No, jučer smo dobili bolnu istinu kako sporazum više ne vrijedi jer najnovija ponuda PBZ-a glasi: platite nam naše dugovanje od 140 milijuna kuna, a za tih 140 milijuna dat ćemo vam povoljnu ratu kredita pa ćete to za 10-15 godina platiti 250 milijuna kuna. I platite Midia grupi iznos njihovih ulaganja.

PBZ traži svih 140 milijuna kuna, a Midia Grupa svih svojih 120. Sve i da Midia grupa pristane na polovinu tog iznosa, Grad će to sve trebati platiti 200 milijuna kuna. Je li se isplatilo srušiti proračun i ići u nove izbore da bi cijena tih izbora samo za garažu bila 200 milijuna kuna? To je cijena izbora. Je li se sve to isplatilo zato da bi Mato Franković sjeo umjesto Nika Bulića na mjesto predsjednika Gradskog vijeća, a Marko Potrebica bio predsjednik kluba umjesto Dubravke Šuice, i da bi Pero Vićan ušao u Gradsko vijeće? Ja mislim da nije. Ali onoga tko misli da jest to će koštati 200 milijuna kuna – rekao je Vlahušić, dodavši kako se nema namjeru uključivati u nove pregovore.

– Rješenje nas je moglo ne koštati ništa, a trebali smo zaraditi više od 20 milijuna kuna – istaknuo je dalje.
Osvrnuo se i na imenovanje članova školskih odbora na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, budući da smatra kako je imenovanje školskih odbora samo u nadležnosti gradonačelnika.

– Jutros sam uputio dopis ministarstvima obrazovanja i uprave da ponište tu odluku, a ja ću vjerojatno u ponedjeljak imenovati nove članove. Gradsko vijeće radi tek nekih mjesec i pol dana, a rezultat tog rada su 200 milijuna kuna štete za grad, te dvije nezakonite odluke o imenovanjima. Vidjet ćemo hoće li i dalje inzistirati na nezakonitim odlukama, i hoće li i dalje inzistirati na odlukama koje će imati štetu po Grad Dubrovnik. Koliko imam informaciju predstavnici tri kluba vijećnika udružuju se s agencijama radi rušenja legalne odluke Gradskog vijeća koju smo jednoglasno usvojili te kako bi učinili dodatnu štetu gradu Dubrovniku smanjenjem naknada agencijama. Ukoliko to naprave podnijet ću kaznenu prijavu protiv svakoga pojedinačno – govori Andro Vlahušić.

Zbog svega, rekao je građani Dubrovnika ostat će i bez groblja Dubac, budući da se sredstva iz HBOR-ovog kredita moraju iskoristiti do 30. lipnja. U suprotnom grad će morati platiti kamate u visini od 3,5 milijuna kuna.

– Po svemu sudeći trebat ćemo odustati od daljnjeg korištenja kredita. Iskoristi smo 77 milijuna kuna, ostalo je 9 milijuna kuna za Lazarete i 13 za Groblje Dubac. Ako do 30. lipnja ne iskoristimo kredit i želimo ga produžiti, trebamo platiti oko 3,5 milijuna kuna kamata. Naravno da to nećemo napraviti jer ako novac ne možemo potrošiti za Groblje i Lazarete onda ćemo otkazati taj dio kredita. No, kakvo je sad stanje zaustavit ćemo i prestati raditi groblje Dubac. Jer ovih 13 milijuna kuna ćemo vratiti HBOR-u, u proračunu nisu predviđena sredstva, a kada ćemo kupiti dodatnu zemlju od gospodina Vićana i gospodina Muslića dragi Bog zna. Ako dođe ovo plaćanje po arbitraži, a vjerojatno hoće tada u proračunu grada nema ništa. To je još jedna cijena izbora – zaključio je Vlahušić.
Još je jednom ponovio ono što je govorio i tijekom kampanje kako se sporazum za garažu nije prihvatio jer ‘postojeće vodstvo HDZ-a zbog straha od povratka Dubravke Šuice, želi kaznenu odgovornost svoje bivše šefice’.

Pročitajte još

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist