Grad

Vlahušić: Vićan je rekao da me treba strijeljat. Ne bojim se, nisam to shvatio kao prijetnju, ali isto nek policija provjeri

Vlahušić: Vićan je rekao da me treba strijeljat. Ne bojim se, nisam to shvatio kao prijetnju, ali isto nek policija provjeri

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozvao je u utorak policiju i DORH da provjere navode vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora Pera Vićana koji mu je na prvom dijelu sjednice Gradskog vijeća u prošli četvrtak rekao kako ga ‘treba strijeljati jer je jednom pojedincu dodijelio proračunska sredstva’, iako se, ustvrdio je Vlahušić, ne boji za život i ne drži da su te riječi bile prijetnja smrću.
Vlahušić je na konferenciji za novinare naziva “Kome se prijeti, a koga kažnjava?”, ustvrdio kako mu je Vićan pola u šali, a pola u zbilji rekao kako je ‘jedini način da se riješimo gradonačelnika strijeljanje’.
– To nije primjereno za gradsku vijećnicu, a nije ga upozorio ni predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Mato Franković. Nakon toga sam od Vićana dobio i to da od ”Nove godine neću biti gradonačelnik”. Možda je vijećnik mislio da se neće izglasati proračun za 2017. godinu, ali ja sam i nakon toga gradonačelnik dok Vlada ne odluči drugačije – rekao je Vlahušić te dodao kako ga ‘zaustavljaju ljudi na ulici i pitaju hoće li ga ubiti’.
Dubrovački gradonačelnik pozvao je policiju i DORH da provjere navode koji su izrečeni na sjednici Gradskog vijeća rekavši kako mora zaštiti i svoju obitelj.
Na novinarsku opasku kako mu Vićan nije rekao da ga ‘treba strijeljat kako bi ga se riješilo’, već kako je to izgovoreno u afektu i kontekstu saznanja da je Vlahušić iz proračuna dodijelio 61 tisuću kuna određenom pojedincu kako bi obnovio svoje apartmane, dubrovački gradonačelnik je samo ponovio kako je u gradskoj vijećnici izgovoreno kako ga treba strijeljati.
Na upit je li se bojao za život kad ga je dan poslije na nastavku sjednice sa smiješkom pitao je li unajmio ubojice, Vlahušić je odgovorio kako se ni danas ne boji.
– Ja samo upozoravam kako to nije primjereno. Vi govorite o kontekstu, a da ste novinar u Rijeci, Splitu ili negdje drugo i da ste to pročitali.. što treba napraviti – pitao je retorički on.
Na izravan upit je li riječi Pera Vićana shvatio kao prijetnje smrću, Vlahušić je odgovorio kako on osobno to nije tako shvatio, ali kako su izrečene javno.
– Moja obitelj i moji prijatelji me upozoravaju kako takve stvari postaju ozbiljne. Ja sam to doživio kao političku figuru, ali pozivam policiju je li iza toga samo politička figura ili nešto drugo –  zaključio je Vlahušić.

Patetika do bola

Iako su dubrovački novinari odavno naučili da gradonačelnikove konferencije za novinare budu zaista živopisne, ovakav nastup je zapravo ispod njegove razine. Vlahušić je jedan od najvještijih spin doktora u Republici Hrvatskoj, a njegova sposobnost izbjegavanja izravnog odgovora ući će u anale hrvatskog novinarstva. Uz performanse kakve posljednjih dana vidimo u Gradskoj vijećnici, možda nije ni čudno da se predizborna kampanja odražava i na ovaj način, ali sama činjenica da je Vlahušić sazvao ovakvu besmislenu konferenciju pokazuje nesigurnost kako nije demonstrirao u posljednjih sedam godina. Ili zaparavo ikada prije.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist