Aktualno

Vlahušić pita Baću: U kakvom je stanju Orlando?

U kakvom je stanju Orlandov stup, pitanje je na koje bi odgovor trebao dobiti dubrovački gradonačelnik od konzervatora, a nadamo se i svekolika dubrovačka javnost.

Gradonačelnik je, naime, Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Dubrovniku uputio dopis u kojem, javljaju iz gradske uprave, prenosi zabrinutost dubrovačke javnosti i građana zbog stanja stupa i kipa Orlanda. Stoga je zatražio njihovo očitovanje te prijedloge sanacije.

– Svjesni smo svih poteškoća koje su se događale u zadnjoj obnovi Orlandovog stupa kada je, nakon više od mjesec dana konzervatorskih radova, dubrovački kip Orlando ponovno vraćen na svoje mjesto ispred crkve sv. Vlaha.

U okviru temeljite obnove, kip je bio prebačen u Biskupsku palaču kako bi se obnovilo i uredilo postolje stupa. Sukladno praksi Grada Dubrovnika da svu problematiku ovakve vrste rješava u suradnji s drugim stručnim tijelima i nadležnim službama, obnoviteljske radove tada je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine, a obavljala ih je tvrtka "Dom izgradnja" sa svojim kooperantima.

Grad Dubrovnik je upoznat sa svim problemima koji se vežu uz Orlandov stup, od problema sa jarbolom, učvršćivanjem spomenika, lomljenjem mača, kao i različitim inicijativama za njegovo konzerviranje i postavljanje replike. Budući Grad Dubrovnik nema niti jedan elaborat o stanju i vrsti oštećenja spomenika, pa tako niti prijedlog obnove istog, ovim putem Vas molimo da nam dostavite očitovanje o trenutnom stanju spomenika te konzervatorske smjernice i preporuke u svezi njegove eventualne obnove.

S obzirom na veliki značaj ovog spomenika za sami urbani identitet Grada, od vaših službi očekujemo prijedloge za optimalno rješenje problema obnove spomenika, koje će poštovati njegove povijesne, prirodne, ambijentalne i kulturne vrijednosti – Vlahušiće je dopis Žani Baći.

I ovog se puta, kao i nase nekoliko godina ponovno spominje mogućsnot zamjene Orlanda, simbola Dubrovnika, replikom kako bi se njegov original mogao sanirati i smjestiti na sigurno.
 

Pročitajte još

GODINAMA GLEDAMO RJEŠENJA I MAKETE BUDUĆEG STADIONA U LAPADU Građani će kreirati izgled ‘lapadske ljepotice’. Još jedan ‘pucanj u prazno’?

Andrea Falkoni Račić

BILI SMO NA PROBI USUSRET VELIKOJ PROSLAVI KUD-A ‘MARKO MAROJICA’ Bala zajedno i mlado i staro! Već 45 godina čuvaju župsku tradiciju

Mia Njavro Banić

Pročitajte tko je u utorak i srijedu bez struje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija