Politika

VLAHUŠIĆ OŠTRO Prije će deva kroz iglene uši, nego što će se napraviti Arena Lapad

vlahusic

Četrdeset dana nakon završetka natječaja za trgovačko zabavni centar s nogometnim stadionom na krovu, popularno nazvanim Arena Lapad, saznali smo da se centar neće graditi. Zemljište koje je bilo predmetom natječaja nije u potpunome vlasništvu Grada Dubrovnika, jer se za dvije čestice zemljišta još vode pravni postupci pred nadležnim tijelima – piše u svom priopćenju Andro Vlahušić, nezavisni gradski vijećnik.
Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Prema očekivanju na natječaj se javila samo jedna tvrtka, SUPERNOVA iz Austrije. Iz materijala koji smo dobili za iduću sjednicu Gradskoga vijeća, Supernova navodi da bi nakon rješavanja imovinsko pravnih problema, te potrebne pravne i urbanističke procedure bila spremna izgraditi Trgovački centar na dvije etaže, tri etaže podzemne garaže, te stadion na krovu sa tribinama za 4 500 gledatelja koje bi bile natkrivene. Od podruma do krova sedam etaža, ogromnog volumena i neodređene visine. Cijena izgradnje bila bi po ponudi 600 milijuna kuna ili 80 milijuna eura. Predlaže ugovor o korištenju na pedeset godina nakon dobivanja uporabne dozvole. Ne navode kolika je cijena izgradnje javnih sadržaja, a koja je cijena komercijalnih prostora.

Umjesto primanja na znanje Izviješća o provedenom javnom natječaju, predlažem Gradskome vijeću usvojiti Postupnik o narednim koracima potrebnim za za raspisivanje obvezujućeg natječaja za izbor budućeg partnera za izgradnju Nogometnoga stadiona u Lapadu.

Riješiti imovinsko pravna pitanja za obje čestice, te osigurati novac za otkup dijela čestica nakon postupka pred Uredom državne uprave, te izglednim sudskim postupcima, koje će nastati kada kompletno zemljište pripadne gradu Dubrovniku.

Izmijeniti GUP Grada Dubrovnika, kako bi se megazgrada mogla graditi u najstrožem centru Dubrovnika. Odrediti koeficijent izgrađenosti i iskorištenosti, jer nogometni stadion sa tribinama ima tlocrt podjednak parceli od šesnaest tisuća kvadrata.

Izraditi prometnu studiju koja će pokazati najbolja prometna rješenja za najgušće naseljeni dio grada, Lapad.
Napraviti financijsku studiju koja će pokazati javnu dobit, te utvrditi opravdanost davanja koncesije na pedeset godina privatnome partneru.

Napraviti pravnu studiju koja će istražiti sve zakonske modele odabira partnera: pravo građenja, koncesiju ili javno privatno partnerstvo. Poučeni negativnim iskustvima pri izboru privatnih partnera koju je grad Dubrovnik vršio pri odabiru partnera za izgradnju javne garaže na Iljinoj glavici, koncesionara za tvrđavu Imperijala i izgradnju Golf igrališta na Srđu, pravni okvir mora biti potpuno jasan i utemeljen na zakonima i dosadašnjoj praksi u Dubrovniku i Republici Hrvatskoj.

Grad Dubrovnik je dosada dobio arbitražu od 263 milijuna kuna za javnu garažu Iljina glavica. Arbitraža zbog izgradnje golfa na Srđu još traje u Washingtonu, kao i arbitraža zbog koncesije tvrđave Imperial u Zagrebu.
Na kraju, a kao preduvjet svih aktivnosti treba napraviti Sportsku studiju koja će pokazati isplativost nogometnoga stadiona u Lapadu u odnosu na lokaciju u Gospinu polju. Da li je bolje napraviti nogometni stadion sa osam tisuća gledatelja u Gospinome polju, te pomoćni atletski stadion ili Arenu Lapad.
Obvezujući natječaj za izbor partnera i svjetski arhitektonski natječaj za izgradnju stadiona moguće je napraviti tek nakon ispunjenja svih šest predloženih koraka.

Za kraj, kada možemo očekivati prvu utakmicu na dubrovačkom novom stadionu?

Odgovor je zapisan u najvećoj svjetskoj knjizi mudrosti i glasi: Prije će deva proći kroz iglene uši, nego što će krug ljudi koji desetljećima vodi dubrovački nogomet u četvrtoj ligi, izgraditi ozbiljan stadion u Lapadu ili Gospinu polju, te igrati prvu ligu i europske utakmice.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist