Aktualno

Vlahušić kao Jules Verne

Vlahušić kao Jules Verne

Znate li što sve možete kupiti sa 100 tisuća kuna?! Ma znate sigurno! A jeste li znali da je toliki iznos, spržio gradonačelnik Andro Vlahušić sa svoja četiri suputnika u samo 7 dana?!

Da, toliko je, naime, za dnevnice i put potrošeno u ožujku na sedmodnevno putovanje u New York. Usporedbe radi riječ je o iznosu kojim se mogu pokriti dvije godišnje plaće, koje mjesečno iznose 4 tisuće kuna. I još vam ostane kusura.

I nije gradonačelnik u ožujku mjesecu putovao sam preko oceana. Tu su i Bad Homburg i Venecija. A već se najavljuju i moguća nova putovanja i to u Mađarsku (u sklopu Jugovog nastupa od 17. do 19. travnja), Istanbul, te ponovno Veneciju (što je sam Vlahušić potvrdio na Gradskom vijeću). No, mogao bi gradonačelnik ponovno na put preko oceana i to u Latinsku Ameriku. Točnije u Kostariku gdje bi sredinom ovog mjeseca trebao gostovati FA Linđo. No, eto, naš gradonačelnik još nije siguran hoće li se otisnuti i na to putovanje ili ne.

Zato je siguran u jedno – 18. svibnja ponovno putuje u Veneciju s malom delegacijom svoje gradske uprave, a sve radi potpisivanja povelje o bratimljenju. Pozvao je dubrovački gradonačelnik s govornice Gradskog vijeća i građane Dubrovnika da se priključe delegaciji Grada na četverodnevnom putovanju u taj talijanski grad. Potpisivanje povelje organizira se, dakle, 18. svibnja (petak) s tim da bi se na put krenulo već u četvrtak, dok bi povratak bio u nedjelju.
 
DNEVNICE, PRIJEVOZ, SMJEŠTAJ…

Jedino je ostalo nejasno hoće li zainteresiranim građanima put u Veneciju platiti možda gradska uprava ili će to zadovoljstvo morati sami sebi priuštiti?
E, došli smo i do troškova o kojima se naveliko piše od Vlahušićevog dolaska na vlast sredinom 2009. godine. Jer, naputovao se gradonačelnik i njegova svita na dugo i na široko po cijeloj zemaljskoj kugli, a u Americi je bio dvaput ne samo gradonačelnik nego i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti. A njihova prekooceanska putovanja bacila su u veliki trošak gradski budžet.

Samo za ovogodišnje sedmodnevno putovanje u New York iz gradske je blagajne iskeširano preko 110 tisuća kuna (to je službeni podatak dostavljen nam iz gradske uprave, a odnosi se na troškove dnevnica i prijevoz). Što je s troškovima putovanja u Veneciju i Bad Homburg ne znamo, odnosno taj podatak iz gradske uprave nismo dobili.

– U 2012. godini do danas je ovjereno 46 putnih naloga, a troškovi dnevnica i prijevoza te smještaja tijekom putovanja u SAD su ukupno iznosili 90,481.85 kuna, 1,415.00 eura (10 626 kuna po srednjem tečaju HNB-a 2. travnja, op. a.) i 1,710.00$ (9 610 kuna po sr. tečaju HNB, op. a.. Od toga su gradonačelnikovi troškovi iznosili 16,687.54 kune, 570$ i 280 eura – odgovorili su iz Grada Dubrovnika na naš upit o putovanjima gradonačelnika i njegovih suradnika tijekom tri mjeseca 2012. godine.

No, naravno, nije nam odgovoreno precizno i na svako postavljeno pitanje. Jer, znate, sve je objavljeno na web stranicama Grada Dubrovnika. E, pa baš i nije…
Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju duLista.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist