Politika

Vlahušić ima plan kako građanima povećati plaće za nekoliko tisuća kuna godišnje

andro vlahusic 30032023 4

Prijedlogom izmjena poreznih zakona gradovima će se omogućiti samostalno određivanje iznosa poreza na dohodak u rasponima od 15 do 23 posto, a gradu Zagrebu do 23,6 posto. Ukida se prirez koji je u gradu Dubrovniku iznosio deset posto, na porez na dohodak od 20 posto. U apsolutnom broju porez na dohodak s prirezom u Dubrovniku je 22 posto – započinje svoje priopćenje za medije nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić. Ističe kako su ukupni prihodi prireza i poreza na dohodak u Dubrovniku protekle 2022. godine iznosili  156.458.777 kuna, dok su predpandemijske 2019. godine iznosili 144.879.638 kuna.

-Kada podijelimo ukupni porez i prirez koji je uplaćen u dubrovački proračun, s dvadeset dva 2019. godine svaki postotni poen donosio je proračunu grada Dubrovnika 6,58 milijuna kuna, a prošle 2022. godine 7,11 milijuna kuna.

Brojni gradovi najavljuju da će ostati kod starih poreza na dohodak povećanih za iznos prireza kako prijedlog porezne reforme dopušta. Grad Dubrovnik nalazi se u situaciji da već od iduće godine može imati stopu poreza na dohodak od samo 15 posto ili 33 posto manje nego što ima ove godine.

Grad Dubrovnik od 2010. godine ima posebne, originalne i jedinstvene prihode koje nema nijedan grad u Republici Hrvatskoj. Prihodi koji nisu postojali prije 2010. godine. Prihodi koje turisti direktno uplaćuju u proračun grada Dubrovnika kroz kupovinu Dubrovnik Passa, dijela ulaznica za zidine, Revelina, koncesije za žičaru i naplate zaustavljanja autobusa na Pilama. Lex Vlahušić prihodi, koji su nastali individualnom inicijativom kroz promjene zakona i odluka Gradskoga vijeća.

Ukupni prihodi protekle 2022. godine po ovih pet stavki iznosili su 127 milijuna kuna, te činili 36 posto nenamjenskoga proračuna grada Dubrovnika, a bili su manji za 29 milijuna kuna od sredstava za porez na dohodak i prirez. Prihod od turista prošle godine trebao je biti veći za još 15 milijuna kuna, da nisu uvedena besplatna zaustavljanja turističkih autobusa na Pilama i Pločama, za kruzerske goste i putnike za žičaru. Godine 2019. od ovih pet prihoda gradski proračun bio je bogatiji za 178 milijuna kuna, koji su za 33 milijuna kuna bili veći od prihoda poreza na dohodak i prireza.

Prema rezultatima prodaje Dubrovnik Passa u prvih pet mjeseci ove godine direktni turistički prihodi mogu se očekivati na razini od 180 milijuna kuna, te će ponovo biti veći od ukupno prikupljenih sredstava od poreza na dohodak i prireza. Direktni turistički prihodi kontinuirano će rasti, te ovisiti o gradskim odlukama koje će svake godine omogućavati kvalitetnu turističku ponudu u cijeloj destinaciji, a ne samo u povijesnoj jezgri.

Osim smanjenja poreza za sedam postotnih poena, grad Dubrovnik zbog originalnih i jedinstvenih proračunskih prihoda u Republici Hrvatskoj, treba uvesti besplatne vrtiće i jaslice za svu dubrovačku djecu.

I nakon što gradski vijećnici izglasuju ove promjene za iduću godinu, direktni turistički prihodi ostavit će gradu Dubrovniku najmanje sto milijuna kuna viška za sve razvojne i socijalne gradske programe.

Umjesto deklarativnoga participativnoga budžetiranja, većina dubrovačkih obitelji dobit će svake godine najmanje nekoliko tisuća kuna godišnje kroz povećanje svojih plaća i primanja. Najbolji model direktne demokracije, koja ovisi o uspješnosti upravljanja gradskom imovinom, a ne kupovinom glasova kroz stranačke privilegije maloga broja građana.

Novci iz Lex Vlahušić odluka svakodnevno obilno pune gradski proračun, te ih treba pametno i pravedno raspodijeliti. Umjesto razbacivanja brojkama i dobicima za prosječne građane, predlažem da svaki građanin uzme svoju plaću i plaće članova svoje obitelji, te izračuna koliko će na mjesečnoj, godišnjoj i četverogodišnjoj razini njegova obitelj imati više novaca na raspolaganju, ukoliko gradski vijećnici budu dovoljno hrabri i mudri, te izglasaju porez na dohodak od petnaest posto za građane Dubrovnika.

Predlažem svim gradskim vijećnicima, kao i svim pročelnicima Grada Dubrovnika neka sami naprave izračune za sebe i svoje obitelji, kako bi lakše pripremili odluke kojima će se značajno povećati mjesečna primanja dubrovačkih obitelji – zaključuje Vlahušić.

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist