Politika

Vlahušić HDZ-u: I vi ćete koristiti karte!

Vlahušić HDZ-u: I vi ćete koristiti karte!

Gradonačelnik Andro Vlahušić odgovorio je na prozivke gradskih vijećnica HDZ-a Dubravke Marunčić i Sanje Putica, koje su ga optužile kako se idejom zračnog mosta do Zagreba služi kao predizbornim spinom.

– „Destrukcija s logičkom greškom“ bio bi najkraći opis priopćenja HDZ-ovih oporbenih vijećnica Sanje Putice i Dubravke Marunčić. Naime, tražiti od gradonačelnika Dubrovnika da podupire Pelješki most, a tvrditi da za uspostavu povoljnijih letova nije nadležan, komentar je koji nema smisleno utemeljenje – započinje u prepoznatljivom stilu svoj odgovor gradonačelnik, zapravo brkajući pojmove potpore i stvarne nadležnosti.

Vlahušić tu ne staje, već ističe kako, kada bi “uspio nagovoriti Vladu da počne graditi Pelješki most već danas, on ne bi mogao biti pušten u promet do 2018”. Podsjeća kako je osam godina mandata njihove gradske i državne vlasti Dubrovnik ostao nepovezan.

– Tada nisu trebali kršiti tuđe nadležnosti, jer su imali vlast na svim razinama, ali sve je ostalo samo na riječima, koje s vremenske distance možemo bez ustezanja nazvati lažima. Zato je, suglasne su naše vijećnice, bolje „uzeti nadležnost županiji i državi“ zbog projekta koji će problem prometne povezanosti riješiti tek za pet godina, nego početi s onim što možemo učiniti već sutra – smatra gradonačelnik.

Vlahušić ističe kako su gradske vijećnice “stekle bogato pseudo-političko iskustvo” u višegodišnjim manipulacijama javnošću, nakon što su “HDZ-ovci pred svake izbore otvarali radove na Pelješkom mostu za koji nikad nisu predvidjeli sredstva i upriličili legendarno otvaranje imaginarnih radova na autocesti Osojnik – Doli u režiji Fimi-medije, a u sklopu predizborne kampanje vijećnice Šuice 2009.”.

– Propustile su nažalost ove gradske vijećnice primjetiti kako politika već neko vrijeme ne funkcionira na takav način i kako se građane više ne može varati – ističe gradonačelnik.

Pomalo nadobudno očekuje kako će subvencioniranje zračne linije za Zagreb zaživjeti već 1. siječnja 2013. godine, a za što su u proračunu koji se u ponedjeljak ima izglasati osigurana i financijska sredstva. Ipak, stavlja na cijeli projekt veliko ALI, pa priznaje kako se pravilnici (bez kojih se ništa ne može ostvariti) tek imaju donijeti u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, Croatia Airlinesom i Zračnim lukama Zagreb i Dubrovnik.

– Ne sumnjamo u učinkovitost jer od svih partnera u programu Grad Dubrovnik očekuje samo podršku i eventualno odricanje od dijela nameta koji čine cijenu karte, dok smo sva sredstva za samo subvencioniranje osigurali samostalno, što uzornim poslovanjem kanimo činiti i ubuduće – navodi Vlahušić, te posebno naglašava:

– Uspostavom Zračnog mosta ODMAH rješavamo problem prometne izoliranosti našim sugrađanima, ne čekajući da bilo koja druga hrvatska ili europska institucija ispuni dužnost omogućavanja nesmetanog i povoljnog prolaza Dubrovkinjama i Dubrovčanima do ostatka Hrvatske. HDZ-ov stav kako to građanima nije interes pretpostavlja da građani ne bi plaćali prirez kada ne bi bilo subvencije aviokarata što je još jedna logička vratomolija kada se na istoj sjednici Gradskog vijeća usvaja odluka o smanjenju prireza – piše u svom odgovoru Vlahušić..

Podsjeća gradske vijećnice Marunčić i Putica kako njegovu inicijativu na društvenim mrežama podupire “više od 8800 Dubrovkinja i Dubrovčana”, premda se na službenoj stranici “Zračni most Dubrovnik – Zagreb za 220 kuna” navodi kako najveći broj podupiratelja zapravo dolazi iz Zagreba i drugih djelova Hrvatske i Balkana.

– Time je potvrđeno da je ovaj projekt od javnog interesa, a samim time još više čudi HDZ-ovo destruktivno djelovanje prema „zračnom mostu“ i to baš danas kada su, zbog bure i snijega, ceste prema Zagrebu neprohodne – napisao je gradonačelnik, koji očito ne prati vijesti na nacionalnoj televiziji, gdje se gotovo cijeli dan izvještavalo o zatvorenoj zračnoj luci u Zagrebu, dakle drugom kraju njegovog “zračnog mosta”.

– Na kraju, najmanje smislena, a najviše destruktivna je vaša nada kako projekt „zračnog mosta“ neće uspjeti u realizaciji jer, realno, javno mu se neće radovati samo vijećnici HDZ-a, a privatno će i oni koristiti nove beneficije, kao što su članovi HDZ-a ravnopravni korisnici subvencioniranih studentskih kredita i potpora za pripravnike, protiv kojih su se vijećnice i vijećnici ove stranke deklarativno zalagali kada smo donosili odluke kojima su programi pokrenuti – zaključuje svoj odgovor naš gradonačelnik Andro Vlahušić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist