Hrvatska

Vladine potpore samo za zaposlenike koji imaju COVID potvrde

Vladine potpore samo za zaposlenike koji imaju COVID potvrde

Najava premijera Andreja Plenkovića da će cijepljenje radnika biti uvjet za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta izazvala je niz kritika. Stoga se ministar rada Josip Aladrović u srijedu sastao s predstavnicima sindikatima i poduzetnika.

– Ono što smo najavljivali, a to je da ćemo povezati COVID potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost zajedno s poslovnom odgovornošću, odnosno potporama – takav model danas smo predstavili poduzetnicima i sindikatima. Ovo je prvi sastanak predstavljajući ovaj model. Dogovor je da se, nakon što raspravimo same elemente modela, da sljedeći sastanak održimo početkom sljedećeg tjedna. Uvodimo novi dodatni kriterij COVID potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore u financijskom smislu – otkrio je Aladrović, prenosi Dnevnik.hr. Tako poslodavci mogu očekivati potpore samo za onaj broj zaposlenika koji ima COVID potvrdu.

Kazao je kako se više od više od 1,5 milijuna građana cijepilo i pozvao sve koji nisu da to učine. Rekao je i kako je na sastanku ministrica Brnjac pokazala podatke koji pokazuju da imamo što očekivati od ove turističke sezone i još jednom pozvao na odgovornost.

Aladrović ističe da potpore nisu pravo već podrška poslodavcima.

Na pitanje novinara kako će novi model funkcionirati, Aladrović odgovara:

– Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Do sad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo do razine broja zaposlenika koji imaju COVID potvrde. Tvrdi da se ovim potezom želi zaštititi zdravlje.

Kaže da će Hrvatski zavod za zapošljavanje kontrolirati tko će dobivati potporu.

– Zakonska i ustavna osnova ovdje nije upitna – rekao je.

Aladrović kaže da očekuje kako će se 50 i nešto tisuća ljudi iz sektora ugostiteljstva i prijevoza, koji imaju visoku interekciju s gostima pokazati odgovornost i cijepiti se.

Javni sektor nije korisnik potpora za očuvanje radnih mjesta na način na koji je to privatni sektor, kaže ministar i dodaje kako se razgovara o tome i na koji način izjednačiti prava i obveze javnog i privatnog sektora. Dodaje kako će idućih dana o tome intenzivnije razgovarati.

Na pitanje hoće li uvjetovati zaposlenicima ministarstva da imaju COVID potvrde ako žele dobiti plaću, ministar kaže da se ide prema tome da se izjednače privatni i javni sektor, no nije konkretno odgovorio na pitanje. Dodaje samo kako stručnjaci ne vide diskriminaciju niti protuustavnost u ovoj odluci.

Ponavlja kako se ovime čuvaju radna mjesta i kaže kako ova vrsta potpore neće stvoriti probleme te ističe kako će sve biti po zakonu što se tiče čuvanja privatnih podataka osoba.

– Ostaju isti sektori, jedino dio oko mikropoduzetnika ćemo nešto drugačije formirati – rekao je i dodao kako potpore ostaju od 2000 do 4000 kuna.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist