Aktualno

Vlada prihvatila izmjene Zakona o obnovi Dubrovnika

Na jutrošnjoj 92. sjednici Vlada RH je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, kao prijedlog Ministarstva kulture.

Podsjetimo, predloženim izmjenama i dopunama preciziraju se djelatnost i poslovi koje obavlja Zavod za obnovu Dubrovnika te se preciziraju odredbe koje se odnose na programe obnove spomeničke cjeline, pravo i obveze vlasnika i drugih imatelja kulturnih dobara na obnovu unutar granica spomeničke cjeline.

Mijenjaju se odredbe o osnivačkim udjelima Zavoda za obnovu Dubrovnika na način da će osnivači Zavoda biti Republika Hrvatska s udjelom od 60 posto, Grad Dubrovnik udjelom od 30 posto i Dubrovačko-neretvanska županija s udjelom od 10 posto

Mijenja se broj članova i sastav Upravnog vijeća te Stručno-savjetodavnog povjerenstva Zavoda pri čemu se on širi.
– Dosad su u tom tijelu bili većinom konzervatori i restauratori, a želimo proširiti s kolegama koji pripadaju arhitektonskoj struci, kao i s predstavnicima Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode. Na taj se način spomenička cjelina sagleda sa svih svojih aspekata – izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić.

– Najvažniji moment ovog Prijedloga jest da se Zavod financira sredstvima osiguranim iz Proračuna Grada Dubrovnika u visini 50 posto ukupnog neto prihoda kojeg Grad ostvaruje od prodaje ulaznica za obilazak gradskih zidina – istaknula je Zlatar-Violić.

Također, u prijelaznim odredbama propisuje se da danom stupanja zakona upravljanje i gospodarenje dubrovačkim zidinama kao javnim dobrom u općoj upotrebi preuzima Grad Dubrovnik, a od trećih strana koje su dosad imale pravo korištenja i upravljanja.

Prijedlog bi u izglasanom obliku uskoro trebao doći i na dnevni red Hrvatskog sabora.

Pročitajte još

NOVI PLOVIDBENI RED Provjerite kad polazi posljednji brod s Lokruma

Dulist

UMIROVLJENICE DOMA ‘DUBROVNIK’ MILICA PORTOLAN I RUŽICA MISEVSKI: ‘U ovoj situaciji najvažnije je zadržati radost i mir’

Leona Rašica

Ne zaboravite, u nedjelju se pomiče sat unatrag

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija