Aktualno

Vlada odustaje od autoceste do Dubrovnika?!

Vlada odustaje od autoceste do Dubrovnika?!

Prometno povezivanje juga s ostatkom Hrvatske jedna je od tema današnjeg sastanka potpredsjednka Vlade Branka Grčića s gradskom upravom.

U vremenu koje je pred nama bit će važno dobro obrazložiti značenje Pelješkog mosta i mogućnosti da se na taj način poveže hrvatski jug s ostatkom Hrvatske. Pred nama je izrada predfizibiliti studije koju financira EU, a čiji je zadatak ponuditi objašnjenje i ključne elemente fizibilnosti svih varijanti prometnog povezivanja, a to su koridor, Most i trajektna veza – objasnio je Grčić, dodavši kako će EU poduprijeti onu varijantu koja se pokaže najracionalnijom.

– Danas smo razgovarali o širem značenju Pelješkog mosta, koje podrazumijeva veliki utjecaj na razvoj poluotoka Pelješca te jačanja spone s Korčulom te cijelim Dubrovačkim primorjem – objasnio je ministar Grčić, dodavši kako će upravo taj indirektni efekt biti ključan u objašnjenju zašto bi most bio najbolje rješenje.

No, autocesta neće tako lako do Dubrovnika. Dalo se zaključiti iz ministrovog odgovora. Grčić je, naime, istaknuo kako je u ovom trenutku važno dovesti autocestu do spoja s Mostom, a dalje do Dubrovnika najracionalnije rješenje bila bi brza cesta. Posebno je naglasio kako je ključno dokazati fizibilnost nego projekta pa tako i autoceste.

No, Niko Šalja objasnio je da to nužno ne znači da će Vlada odustati od nekog projekta samo zašto što se pokaže da nije fizibilan za financiranje od strane EU. Budući da je datum ulaska Hrvatske u EU vrlo blizu, a jug Hrvatske nema rješenje za povezivanje s kopnom Grčić je kritizirao županijsku vlast po pitanju trajektnih pristaništa. Naime, rekao je kako izgradnju pristaništa koče izmjene Prostornog plana Županije te je apelirao na županijske strukture da se čim prije pronađe rješenje. Jer, trajektna veza bit će nužno privremeno rješenje.  

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist