Aktualno

“Vlada neprestano povećava našu izoliranost”

"Vlada neprestano povećava našu izoliranost"

Prometna izoliranost, ali i nova Strategija prostornog uređenja Republike hrvatske, koju je prošli tjedan usvojio Sabor RH bile su teme konferencije za medije koju je sazvao HDZ dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je istaknuto na konferenciji novu Strategiju najjužnija Županija neće prihvatiti, a prema riječima Branka Bačića, predsjednika ŽO HDZ-a DNŽ usvajanje Strategije je doneseno u najgori mogući trenutak, kada su bila raspuštena tijela jedinica lokalne uprave i samouprave.

– Ta tijela nisu mogla komunicirati sa Vladom, pa strategija nije bila javno raspravljena što je neprihvatljivo. Da je strategija donesena u nekom drugom periodu i ta tijela bi se mogla uključiti – smatra Bačić. Župan Nikola Dobroslavić pita se dokad će Vlada raditi protiv juga Hrvatske.

Prometna izoliranost glavni je problem ove Županije, i umjesto da svjedočimo potezima koji je smanjivaju, oni je neprestano povećavaju – kaže Dobroslavić.

– S jedne strane tu je neizgradnja mosta i cesta, a s druge strane povećanje cijena brzobrodskih linija, i sada smanjivanje kapaciteta brodova, čime se otežava odlazak gostiju na otoke – kaže Dobroslavić te ističe kako su otoci hendikepirani zbog čega ih treba pozitivno diskriminirati. Na presici je bio i gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina koji je ogorčen posljednjom Vladinom odlukom po kojoj im je nakon ulaska u EU, kaže on, dodatno otežan život na otoku.

– S Korčulom se diči turistička ponuda Hrvatske, a živjeti na otoku je ipak teže nego na kopnu. Imamo niže plaće nego na kopnu, a karte za trajekte su poskupile 40 posto. Jedina preostala veza nam je katamaran koji od prvog srpnja, znači u srcu sezone, od koje živimo, mi dobivamo, manji sporiji i stariji katamaran. Pozivam Vladu da vrate cijene prijevoza na nivo prije poskupljenja, da ostave ovaj katamaran i da kroz sezonu uvedu još jednu katamaransku liniju za čiju isplativost garantira interes turista i ja osobno – rekao je Kapelina.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist