Hrvatska

Vlada će nedjeljom ograničiti i rad kioska i pekarnica

Vlada će nedjeljom ograničiti i rad kioska i pekarnica

Vlada je prije dva dana u javno savjetovanje uputila prijedlog Zakona o trgovini kojim se zabranjuje rad nedjeljom. U prijedlogu zakona navodi se ono što je već bilo poznato. Prema ideji vlade Andreja Plenkovića, raditi bi se moglo 16 nedjelja u godini, a svaki bi trgovac sam odlučivao kojih bi to 16 nedjelja bilo, kako prenosi Index.

Unutar 16 tjedana za koje odredi da će u njima imati radnu nedjelju, trgovac ima na raspolaganju 15 sati koje može sve iskoristiti u nedjelju ili dio iskoristiti i od ponedjeljka do subote. Propisano je i da trgovac mora voditi evidenciju radnog vremena za svaku radnu nedjelju tijekom tekuće godine u obliku pisane isprave ili elektroničkog zapisa. U zakonskom prijedlogu navodi se i da je tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen u trajanju do 90 sati, što znači da ako trgovina želi svaki dan od ponedjeljka do subote jednak broj sati, to može biti maksimalno 15 sati dnevno, na primjer od 6 do 21 sat ili od 7 do 22 sata. No, kako trgovac sate od ponedjeljka do subote raspoređuje samostalno, može, primjerice, subotom raditi kraće i umjesto toga imati više radnih sati dnevno od ponedjeljka do petka.

No, ono što se ranije gotovo uopće nije spominjalo jest to da vlada prijedlogom Zakona o trgovini ograničava i rad kioska i pekarnica nedjeljom i blagdanom, i to tako da mogu raditi samo od 7 do 14 sati.

U Zakonu, međutim, postoji niz iznimki na koje se ne primjenjuju nikakva ograničenja kada je u pitanju rad nedjeljom i blagdanom.

To se odnosi na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, zatim benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Zabrana rada nedjeljom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist