Grad

VJEŠTINE ZA ADOLESCENCIJU U gradskoj vijećnici održana konferencija Zavoda za javno zdravstvo DNŽ

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u gradskoj vijećnici danas je održana konferencija pod nazivom ‘Implementacija znanstveno evaluiranog preventivnog programa LQ vještine za adolescenciju u osnovnim školama kao važan resurs u prevenciji nasilja i korištenju psihoaktivnih sredstava kod djece i mladih’, a kojoj je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Ovom prilikom pročelnik Brčić održao je prigodni govor, naglasivši kako Grad Dubrovnik posebnu pažnju i podršku daje upravo inicijativama ovakvog karaktera, gdje je u središtu preveniranje svakog oblika mogućeg nasilja i ovisnosti kod mladih naraštaja. Podržao je sve predstavljene daljnje i do sada odrađene aktivnosti u sklopu ovog vrijednog međunarodnog i nacionalnog programa, koji pokazuje sjajnu perspektivu u području odgoja i obrazovanja.

Okupljenima su se obratile i predsjednica hrvatske zajednice ravnatelja osnovnih škola ravnatelja, Jasmina Hamer i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Daria Kurtić te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

U sklopu konferencije osim što su prezentirani brojni primjeri dobre prakse, iskustva učitelja, savjetnica i ravnateljica u provođenju programa, koordinatori programa za sve države Wadih Maaloufo i Matthew Kiefer kroz svoja su izlaganja obrazložili najbitnije stavke poput socio-emocionalno učenja i potrebi rane prevencije kao prioritetu UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime). Voditeljica Ureda ujedinjenih naroda za prevenciju droga i kriminaliteta za jugoistočnu Europu, Žana Glavendekić, upoznala je prisutne pobliže s implementacijom znanstveno utemeljenih preventivnih programa u Republici Hrvatskoj, istaknuvši kako statistika do sada prikazuje značajne pomake u vidu smanjenja upotrebe alkohola, droga, pušenja i vršnjačkog nasilja kod učenika koji su sudjelovali u program.

Inače, Lions quest – Vještine za adolescenciju (Lions quest – Skills for adolescence) program je koji se nalazi među šest najuspješnijih znanstveno evaluiranih programa socijalno-emocionalnog učenja u svijetu, a namijenjen je učenicima od 10 do 14 godina.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DARIJA JURICA VUKOVIĆ Grad još uvijek gledam očima djeteta!

Ivana Mijić Vulinović

Počela nastava za četvrtu generaciju poslijediplomskog studija Poslovne ekonomije

Dulist

DUMAME I TINTILINIĆI Zabava u Uvali za malenu Luciju

Dulist