Aktualno

VJERNICI ĆE IZNOSITI PROMIŠLJANJA Mons. Uzinić otvorio sinodalni hod za Dubrovačku biskupiju

Nakon pripremnog molitveno-katehetskog programa, apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki koadjutor mons. Mate Uzinić otvorio je ove subote ispred Katedrale Sinodu o sinodalnosti za Dubrovačku biskupiju. Naime, cijela Katolička crkva protekle je subote krenula na zajednički dvogodišnji sinodalni hod pod nazivom ‘Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje’. Crkva će kroz dvije godine, među ostalim, promišljati i propitkivati najvažnije teme aktualnog trenutka u kojem se nalazi, a osim svećenika i biskupa, vjernici su na razini biskupija također pozvani iznijeti svoja promišljanja. Zanimljiva je u tom kontekstu bila i ulazna procesija na početku mise koja je došla iz zborne crkve sv. Vlaha. U njoj su do oltara došli nadbiskup sa svećenicima i asistencijom te skupinom vjernika koja je simbolično predstavljala župe cijele Dubrovačke biskupije. Tako se dodatno istaknula poruka o sinodalnosti Crkve, tj. zajedničkog hoda, što je i tema ove sinode.

Sinodalni hod u svim biskupijama Katoličke Crkve, pa tako i u našoj, trajat će do travnja 2022. godine. Nakon toga će biti nastavljen na razini Europe, a vrhunac ovog sinodalnog hoda biti će zasjedanje XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode u listopadu 2023. u Rimu. Papa Franjo poziva i potiče cijelu Crkvu da se propitkuje o odlučnoj temi za njezin život i njezino poslanje ističući da je: ‘Upravo put sinodalnosti put koji Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća’. Ovaj itinerarij, je dio aggiornamenta Crkve koji je predložio još Drugi vatikanski koncil. Hodeći zajedno i razmišljajući o prijeđenom putu, Crkva će moći iz onoga kroz što prolazi učiti koji su to procesi koji joj mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje, otvoriti se Kristovom poslanju. Zajednički hod jest ono što najviše ostvaruje i očituje narav Crkve kao hodočasničkoga i misionarskoga Božjega naroda.

Detaljnije o sinodalnom hodu možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

BRAVO, EKIPA IZ VERANDE Andrić: Restoran je pun puncat. Hvala svima!

Dulist

‘BOŽIĆ PRIJE BOŽIĆA’ Dubrovačke tate pozivaju na još jednu hvalevrijednu akciju

Dulist

PSIHOLOGINJA NINA CRNOGORAC ŠABIĆ Mislim da možemo preživjeti još jedan ‘lockdown’. Ljudi su prilično otporni

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija